Felpörgette a koronavírus-járvány az organikus élelmiszerek piacát

Banán, csirke, tojás, bor – az emberek kimagaslóan sok bioélelmiszert vásároltak az elmúlt időszakban.

  • hvg.hu hvg.hu
Felpörgette a koronavírus-járvány az organikus élelmiszerek piacát

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Ugrásszerűen nőttek az organikus élelmiszerek és italok eladásai az Egyesült Királyságban a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások alatt – számolt be a Nielsen piackutató cég eredményeiről a The Guardian. Így az elmúlt évek adatainak tükrében kétszer akkorát nőtt a szegmens, mint amekkora növekedésről a hagyományos termékek esetében beszélhetünk.

2016 decembere óta most nőtt a legnagyobbat a brit szupermarketek forgalma: idén január óta a bio banán, csirke, tojás és bor vezeti az eladásokat.

A Nielsen adatai szerint az organikus ételek és italok eladásai 6,1 százalékkal nőttek – azaz majdnem megduplázódtak a hagyományos termékek 3,2 százalékos növekedéséhez képest 2020 május végéig.

„Az organikus mezőgazdaság egész rendszere a talaj táplálásáról, a biodiverzitásról és a Földünkről szól. A koronavírus-járvány miatt egyre több ember kezdte el értékelni azt, honnan is származnak az élelmiszereink és egyre többen kezdtek el például zöldségeket termeszteni a kertjükben. Ez a legjobb pillanat arra, hogy az organikus gazdálkodás előnyeiről beszéljünk” – nyilatkozta a lapnak Louisa Pharoah, az organikus termékek tanúsításával is foglalkozó Soil Association civil szervezet munkatársa az eredményekről.

Ki a véglény és miért az?

Ki a véglény és miért az?

Ha a politikai ellenfelét cigányozva, zsidózva bélyegzi meg valaki, okkal felháborodást vált ki. Ha a fogyatékkal élőkhöz hasonlítja, nincs tiltakozás. Hogy éli meg ezt az, aki tényleg fogyatékkal él?