szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Banán, csirke, tojás, bor – az emberek kimagaslóan sok bioélelmiszert vásároltak az elmúlt időszakban.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Ugrásszerűen nőttek az organikus élelmiszerek és italok eladásai az Egyesült Királyságban a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások alatt – számolt be a Nielsen piackutató cég eredményeiről a The Guardian. Így az elmúlt évek adatainak tükrében kétszer akkorát nőtt a szegmens, mint amekkora növekedésről a hagyományos termékek esetében beszélhetünk.

2016 decembere óta most nőtt a legnagyobbat a brit szupermarketek forgalma: idén január óta a bio banán, csirke, tojás és bor vezeti az eladásokat.

A Nielsen adatai szerint az organikus ételek és italok eladásai 6,1 százalékkal nőttek – azaz majdnem megduplázódtak a hagyományos termékek 3,2 százalékos növekedéséhez képest 2020 május végéig.

„Az organikus mezőgazdaság egész rendszere a talaj táplálásáról, a biodiverzitásról és a Földünkről szól. A koronavírus-járvány miatt egyre több ember kezdte el értékelni azt, honnan is származnak az élelmiszereink és egyre többen kezdtek el például zöldségeket termeszteni a kertjükben. Ez a legjobb pillanat arra, hogy az organikus gazdálkodás előnyeiről beszéljünk” – nyilatkozta a lapnak Louisa Pharoah, az organikus termékek tanúsításával is foglalkozó Soil Association civil szervezet munkatársa az eredményekről.

Dobos Emese Gazdaság

Meglennénk, ha minden külföldi élelmiszer eltűnne a polcokról?

Tápérték, élelmiszerbiztonság, ökológiai lábnyom és az élelmiszerveszteség csökkentése: minden érv a helyi termelésű élelmiszerek mellett szólna. Magyarország még szerencsés ebből a szempontból, a Föld nagy részén azonban kivitelezhetetlen, hogy rövidüljön az ellátási lánc az élelmiszeriparban.

hvg.hu Vállalkozás

Nem kamu, permetszer helyett zenével óvják a növényeket a kórokozóktól

Gilles Josuan a dél-franciaországi Bouche-du-Rhone megyében termel cukkinit már sok éve. Biogazdálkodó, nem használ rovarirtót. Néhány éve ültetvényét megtámadta a mozaikvírus, a termés feláldozása sem volt hatásos ellenszer, a vírus maradt és pusztított. Végül az interneten bukkant rá a Genodics cégre, amely különös módszert javasolt: a zenét.

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

Orbán miniszterelnöki rekordot döntött

Orbán miniszterelnöki rekordot döntött

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak