szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Míg az Egyesült Államok a koronavírus-járvány miatt bejelentett gazdaságélénkítő csomagjának 1,3 százalékát költi zöld megújulásra, az Európai Unió költségvetésének 39 százaléka a környezetbarát intézkedéseket támogatja.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Nem túl reménykeltő annak a kutatásnak az eredménye, ami az vizsgálta: a világ kormányai milyen ígéreteket és vállalásokat jelentettek be arra, hogy „zölden” indítsák újra a gazdaságot a koronavírus-járvány után. Eszerint csak néhány ország jelentett be valóban a zöld gazdasági megújulást megcélzó intézkedéseket – írta a Guardian.

A 20 legnagyobb gazdaság közül mindössze az Európai Unió, valamint önálló tagállamként az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország tettek vállalást a zöld megújulásra.

A listát az EU vezeti a júniusban bejelentett 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomaggal, amelynek 37 százaléka zöld projekteket támogat, és amelyek az energiahatékonyságot, a fosszilis tüzelőanyagokról való leválást és a környezetvédelmet célozzák meg. Minden kölcsön és támogatás zöld kitételekhez van kötve. Dél-Korea a gazdaságélénkítő csomagjának 15 százalékát szintén zöld célokra fordítja.

Az egyik legkevesebbet ezen a téren az Amerikai Egyesült Államok vállalta, pedig Donald Trump szerint egy amerikai elnök sem tett nála többet a környezetvédelemért. Az USA összesen 3 ezer milliárd dollárt költ gazdaságélénkítésre, ami mindössze néhány környezetvédelmi kitételt tartalmaz. Ráadásul Trump elnöksége alatt 100 környezetvédelmi intézkedést vontak vissza.

Az egyik legnagyobb meglepetést Kína, az egyik legnagyobb kibocsátó okozta: az ország elnöke, Hszi Csin-ping kedden először nyilatkozott az ENSZ előtt országának üvegházhatásúgáz-kibocsátásairól. Ezek szerint Kína 2030 előtt eléri kibocsátásainak tetőzését, és 2060-ra válnának karbonsemlegessé.

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?

A YouTube is odavág a QAnon szélsőséges mozgalomnak, törlik a videókat, sőt a csatornákat is

A YouTube is odavág a QAnon szélsőséges mozgalomnak, törlik a videókat, sőt a csatornákat is