szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A korábbi kormányfő, Jacindra Ardern hétvégén ismét győzelmet aratott a parlamenti választásokon és elismerte, eddig nem teljesített minden korábbi ígéretet a környezetvédelemmel kapcsolatban.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az elemzők szerint Jacinda Ardern, Új-Zéland régi-új kormányfőjének sikerében az is jelentős szerepet játszott, hogy sikeresen kezelte a koronavírus-járványt: a hétvégén tartott választásokon magabiztos győzelmet aratott.

Ardern egy vasárnap tartott sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy új korlátozások bevezetését nem tervezik a járvány miatt. A kormány pedig néhány héten belül megalakulhat.

Ardern pártja, a baloldali-liberális Munkáspárt egyébként a jövő héten kezd egyeztetéseket a Zöld Párttal, azt egyelőre nem tudni, hogy a megbeszéléseken felmerül-e a koalíció lehetősége.

A Munkáspárt a szombati választásokon a szavazatok 49 százalékát szerezte meg, ez a számítások szerint 64 parlamenti mandátumra lesz elegendő a 120 fős, egykamarás parlamentben. Amióta 1996-ban Új-Zélandon bevezették az arányos választási rendszert, a Munkáspárt az első, amely abszolút többséget szerzett a parlamentben.

A Zöld Párt a szavazatok 7 százalékát szerezte meg, ez 10 parlamenti mandátumot jelent.

Ardern amúgy kitért a többi közt a környezetvédelemmel kapcsolatos intézkedésekre is és elismerte, hogy ezen a téren nem teljesítette minden korábban tett ígéretét, ám leszögezte, hogy újraválasztásával alkalma lesz folytatni a munkát ezen a területen is.
    

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak