szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az atomenergia a mix negyedét adja.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Már nem főként gázból és szénből nyerünk energiát Európában, hanem 2020-ban a villamosenergia 38 százalékát megújuló energiaforrások szolgáltatták – összegezte az Euractiv.com az Ember és az Agora Energiewende agytrösztök hétfőn közzétett jelentésének eredményeit.

Eszerint 2020-ban ezekből a forrásokból származott az energia az Európai Unióban:

  • fosszilis tüzelőanyagok (37 százalék)
  • atomenergia (25 százalék)
  • szél- és napenergia (14 és 5 százalék)
  • vízenergia és bioenergia (19 százalék).

Összességében a szél- és a napenergia mértéke nőtt jelentősen tavaly, a megújulók közül pedig a vízé és a bioenergiáé nagyjából stagnált.

A megújulók térnyerése és a szén, valamint a földgáz csökkenése azt jelenti a jelentés készítői szerint, hogy az európai villamosenergia-termelés 29 százalékkal tisztábbnak számít, mint 2015-ben volt.

Mindezek mellett az Európai Unió 32 százalékot irányzott elő a megújulók részesedésének a teljes energiamixben 2030-ra, ez azonban a szakértők szerint nem lesz elég a klímacélok eléréséhez – legalább 38-40 százalékra kellene ezt emelni.

A jelentés arra is rámutat, hogy nagyok a különbségek az EU-s országok között is: míg Dánia már megújulókból nyeri az energia 62 százalékát, hét európai ország – így Portugália, Románia, Ausztria, Olaszország, Csehország, Szlovákia és Bulgária – alig lépett előre 2015 óta a megújulók terén.

Magyarország is még az energia jelenleg 59 százalékát fosszilis tüzelőanyagokból nyeri az adatok szerint, az atomenergia is jelentős, a megújulók pedig csak néhány százalékot tesznek ki.

 

Dobos Emese Zhvg

Támaszkodhatunk teljesen a megújuló energiára Magyarországon?

Mit tehetünk, ha nem fúj a szél és nem süt a nap? A megújuló energiaforrások egyelőre kihívás elé állítanak bennünket, hiszen nem folyamatosan állnak rendelkezésre, és az energia hosszú távú tárolására sincs még gazdaságos megoldás.

„Normális vagy?!” – autósok balhéztak Szegeden, egyikük a motorháztetőre esett

„Normális vagy?!” – autósok balhéztak Szegeden, egyikük a motorháztetőre esett

Webshopot indíthat az Aldi a németeknél

Webshopot indíthat az Aldi a németeknél

Szeretettel Pozsonyból: A Covid-disznó sem attól hízik, hogy mérik

Szeretettel Pozsonyból: A Covid-disznó sem attól hízik, hogy mérik