szerző:
hvg.hu

Ha valahol egy lőszerraktár lángolna, az oroszok tűzoltó tankja azt is képes lenne eloltani.

Mi magyarok igazán nem lehetünk meglepve, ha egy extrém tűzoltó szerkezetet látunk, hiszen a világ egyik legnagyobb ilyen eszköze Magyarországon, egész pontosan Szolnokon található. A Big Wind névre keresztelt szörnyeteg valójában egy T-34-es tank és két, Mig-21-es vadászgép-hajtómű keresztezése, amivel például olajkutak tüzét szokták eloltani.

©

Most az oroszok álltak elő egy hihetetlen konstrukcióval, az Omsktransmash által gyártott, 60 tonnás tűzoltó tankkal. A gépet finoman szólva sem egy átlagos bevetéshez tervezték, ezzel ugyanis olyan égő raktárak oltását fogják megoldani, ami tele van lőszerrel.

A tankot még 2013-ban egy nemzetközi kiállításon mutatták be, a Jalopnik a cég weblapjára hivatkozva pedig azt írja, azóta már érkezett is rá néhány rendelés. A gép egy T-72-es és egy T-80-as harckocsi elemeiből gyúrták egybe, a fülkéjét pedig úgy körbepáncélozták, hogy ott egész biztosan nem lesz senkinek semmi baja.

©

A tank 30 méter hosszú, a tartályaiban pedig összesen 25 köbméter víz fér el, amit több mint 100 méter távolságra is képes ellocsolni. Az első két gép építését most márciusban fejezték be.

Nem ez az első meglepő konstrukció, amivel az oroszok mostanában előálltak: nemrég bemutatták a világ legjobb terepjáróját, majd egy olyat, amiben még tusoló is van.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!