szerző:
hvg.hu

Az önvezető autókban dolgozó szoftvert egy pofonegyszerű módon lehet zavarba hozni.

Sokan potenciális veszélyforrásként tekintenek az önvezető autókra, mert szerintük azok nem úgy mérik fel a környezetet, mint egy átlagos ember, ezért vészhelyzetben másként is reagálnának. Ennek némiképp ellent mond az, hogy a tervek szerint az ilyen technológiával felszerelt autók biztosítási díja csökkenhet, vagyis kevésbé tekintenekrájuk kockázatként.

Persze a lépés logikus is, hiszen az előre megadott szabályok (KRESZ-szabályok) mellett a környezetet is folyamatosan monitorozzák, így annak megfelelően tartják a sebességet, állnak meg vagy váltanak sávot, hogy milyen infocmáriókat olvasnak le a külvilágról. Ennek köszönhetően valóban csökkenhet a baleseti kockázat, azonban arra is jó, hogy a járművet csapdába csaljuk – írja a Techcrunch.

A londoni James Bridle pontosan ezt bizonyította be: fogott egy önvezető technológiával felszerelt autót, majd rajzolt köré két kört: a belső folyamatos, a külső pedig szaggatott vonalat kapott. A robotpilóták mindezt úgy értelmezik, hogy mindenhol záróvonal van, így egyik irányba sem indulnak meg.

A dolognak van némi szimbolikája is, a művész ugyanis sót használt a körök elkészítéséhez. Arról pedig sokan úgy tartják, a lelkeket és a démonokat lehet vele csapdába ejteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!