szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fagyoskodás ellen bundázott zöld chili, fűszeres burrito, pikáns szószos nacho és tequila világbajnoki mixelésben. A borús Budapest szívében napfényes Mexikó.

A minap ugyancsak felforrósodott a hangulat az egyik budapesti étteremben, amit autentikus mexikói helyként tartanak számon. Volt farsangi mulatságnak is beillő celebes burrito tekerő verseny, de a prímet azért mégis Keresztes Ferenc világbajnok tequila mixer vitte, a Tacos Locos konyhája meg alapozott hozzá.

 

Tequilás desszert
redlemon

A tüzeskedés ürügye valójában egy kis El Jimador kóstoló volt, és a 100 % kék agavéból készült tequila nemcsak magában mutatkozott a poharakban, de képes volt bámulatos átváltozásokra Keresztes kreációiban. „A koktélok összetevőit kifejezetten a mexikói íz világhoz válogattam össze, így született például a molekuláris Margarita koktél, vagy a kakaólikőr és cseresznye szirup felhasználásával kevert Mexikói Csokoládé gömb” – mondta a mixer, aki az esemény végén egy igazán különleges,látványos passion fruit   koktélt is készített folyékony nitrogén felhasználásával. Tequila még a Margarita desszertbe is jutott, ez az a "koktél", ami inkább egy parféhoz, fagylalthoz hasonlatos.

A tequilás italokhoz tekert burritókba grillezett zöldség, sültbab püré, csirke- és marhahús, sajt, saláta, avokádókrém, pico de gallo (apróra vágott paradicsom, hagyma, koriander, chili) tekerődött. Volt  Jalapeno poppers (cheddar sajttal töltött zöld chili bundázva) kéksajt mártással, mini flautas (csirkehússal és burgonyával töltött ropogósra sütött tortilla rudacskák), nachos pikáns szósszal és avokádókrémmel, levezetésként pedig az édesszájúaknak  Tres leches-t vagyis hagyományos mexikói háromtejes piskóta.

Ha tequilával nem is tudunk szolgálni a hűvös hétköznapi estékre, recepttel igen. Íme egy kis kedvcsináló a mexikói konyhához.  

 

Gy.Zs.

Töltött chili bundázva

Hozzávalók /4 személyre/:

8 friss jalepano vagy poblano chilipaprika / aki nem kedveli a csípőset, kipróbálhatja kápia paprikával is, amit remekül lehet tölteni, és sütéskor nem keseredik meg /

40 dkg cheddar sajt

10 dkg liszt / kukorica- vagy búzaliszt/

2 tojás

olaj a sütéshez

Elkészítés:

Megsütjük a paprikákat, de csak annyira, hogy kicsit megpörkölődjön, hólyagosodjon a bőrük.180 fokos sütőben ez 15-20 perc, de bátrabbak a gáztűzhely lángja fölött is forgathatják. Több réteg papírtörlőn pihentetjük kicsit a sült paprikákat, hogy felszívódjon belőlük a nedvesség, s könnyedén lehúzhassuk a héjukat. Ha megszabadítottuk a bőrüktől, középen hosszában felhasítjuk a darabokat, és óvatosan kiszedjük a magházakat. Vigyázzunk, ne szakadjanak szét a paprikák. Mindegyikbe teszünk egy-egy hosszúkás, ujjnyi vastagra vágott sajtrudat. A sajttal töltött paprikákat előbb lisztbe forgatjuk, majd tojásos bundába. Ez azért nem pont olyan, mint a rántott húsé, mert szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket csípet sóval kemény habbá verjük, a tojások sárgáját szintén habosra keverve fakanállal óvatosan forgatjuk a habba, hogy ne törjön össze. A lisztbe mártogatott paprikákat ebbe a tojáshabos masszába mártogatjuk úgy, hogy mindenhol egyformán tapadjon rájuk a bunda. Széles szájú, magas falú edényben olajat hevítünk és a paprikákat aranysárgára sütjük. Papírtörlővel kibélelt tálra szedjük, hogy felitatódjon a felesleges zsíradék. Forrón tálaljuk. Komplett vacsora korianderes,petrezselymes vagy kukoricás rizzsel, de megteszi csak egy kis fűszeres, paradicsomos mártogatóval vagy avokádókrémmel / guacamole /.

/ Recept: www.izek.hvg.hu /

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!