szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?

Ma éjjel közvetítik a Super Bowl döntőt. Azt tudjuk, hogy Amerikában tízmilliókat vonz az esemény és mint annyi más esemény, ez is nagy részben szól a hatalmas étkezésekről. Mivel idehaza is egyre többen követik a közvetítést a képernyők előtt, most összegyűjtöttünk néhány tuti tippet a feleségeknek, barátnőknek, amikkel kedveskedni tudnak a televíziók előtt ragadó férfiaknak. A fogyókúrát felejtsük el erre az estére.

Ezeknek az ételeknek a lényege az egyszerűség, egyáltalán nem kell velük sokat pepecselni, viszont finomak, nem igényelnek terítéket, azaz a tévé előtt ülve is remekül elmajszolhatóak. A fogyókúrát viszont felejtsük el erre az estére.

1. Sült csirkeszárnyak:

Klasszikus amerikai fogás, nekünk nem kell mást tennünk, mint a megmosott csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk, kivajazott tepsibe borítjuk őket, fél órán át lefedve sütjük, majd 15-20 percre magasabb hőfokon fedetlenül visszatoljuk a szárnyakat a sütőbe, amíg szép pirosak nem lesznek. Adhatunk hozzá több féle mártogatós szószt is, joghurtos-zöldfűszeres, fokhagymás-tejfölös, bbq szósz, vagy épp ketchup és mustár is megteszi.

A bátrabbak kipróbálhatják a sörben sült csirkeszárnyakat is.

Hozzávalók:

- 1 kg bőrös csirkeszárny
- 1 doboz vagy üvegvilágos sör
- Kevés olaj
- Só, bors

Elkészítés:

A csirkeszárnyakat megmossuk, lecsepegtetjük, a vizet papírtörlővel is felitathatjuk róla. Egyenként besózzuk, borsozzuk a húsokat. Ha van időnk, hagyhatjuk egy fél órát szobahőmérsékleten pihenni szárnyainkat, de ha rögtön a sütőbe kerülnek, az sem baj, úgy is finom lesz. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Tegyük a szárnyakat egy hőálló tálba vagy tepsibe és öntsük alá a sört.

Fedjük le fóliával és egy fél órán keresztül süssük így. Óvatosan vegyük le a fóliát, állítsuk magasabbra a hőfokot és további  15-20 percre tegyük vissza a sütőbe szárnyainkat, figyeljünk oda rájuk, amikor már szép piros, akkor van készen. Adhatunk mellé bármilyen mártogatót, például fokhagymás-tejfölös szószt ez roppant egyszerű, egy doboz tejfölt kikeverünk egy gerezd zúzott fokhagymával, némi sóval, frissen őrölt borssal és egy kanál extra szűz olívaolajjal.

2. Melegszendvics:

Sokaknak a gyerekkorát idézi a klasszikus vastag kenyérrel készült melegszendvics jó sok nyúlós trappista sajttal. Az a legjobb a melegszendvicsben, hogy gyakorlatilag bármit felhasználhatunk hozzá, amit a hűtőben találunk, lényeg, hogy jó sok sajt legyen rajta. Lehet sonkás, szalámis, gombás, spenótos, zöldséges, tonhalas, lényeg, hogy ne sajnáljuk a feltétet a kenyérről, és lehetőleg grill sütőbe (ne mikróba) toljuk be a szendvicseket és figyeljünk, hogy a sajt szép aranybarnára piruljon. Készíthetjük akár serpenyőben is. Vigyázat, forró!

3. Fajitas:

Ez a remek mexikói étel sem igényel túl sok előkészületet, csak a tortilla lapokról kell időben gondoskodni, ha az nem akad otthon. A töltelék álljon sok-sok zöldségből és bármilyen húsból, mi a csirkésre szavazunk. Megpirítjuk a csíkokra vágott csirkemellet, nem sajnáljuk a fűszereket, só, bors, chili, bátrabbaknak fahéj, hozzáadunk jó sok színes zöldséget, kaliforniai paprika, zöldpaprika, lilahagyma, ami épp akad otthon, összeforgatjuk, s már kész is a feltétünk. A torilla lapokat egy serpenyőben kissé megpirítjuk, majd megtöltjük a húsos töltelékkel, szépen betekerjük, a végét fóliába csomagoljuk, tejfölt vagy chilis salsát kínálunk mellé, isteni!

hvg.hu

4. Házi nachos:

A kukorica chips persze nem házi készítésű, de bármelyik szupermarketben megtalálható. A lényeg a házilag hozzáadott feltét, gyakorlatilag itt is bármit felhasználhatunk, amit szeret a kedves választottunk. Borítsuk a chipset egy tepsibe, halmozzunk rá kockára vágott sonkát, vagy bacont, akár jalapeno paprikát, olívabogyót, szórjuk meg jó sok sajttal, és tegyük be a sütőbe grill fokozatra egy negyed órára. Gyönyörűen összesül, aki kapja marja.

5. A tökéletes házi pizza:

Nem kell megijedni, nem nagy ördöngösség otthon tésztát gyúrni, és nagyon nagy örömöt okoz, amikor kivesszük a sütőből az illatos finom pizzát, amit mi magunk készítettünk. Ennek az ételnek az egyetlen hátránya az itt felsorolt többivel szemben, hogy a tésztának kell legalább egy-másfél óra, míg megkel, így időigényesebb a recept. Egyébként nem kell hozzá más csak liszt, élesztő, langyos víz, egy kis olaj, só, cukor, a feltét pedig bármi lehet, a lényeg itt is a sajt, no meg a paradicsomszósz.

Adunk egy kipróbált, kedvenc házi pizza receptet is, aminek az eredeti verzióját Jamie Olivertől tanultuk.

Hozzávalók:

- fél kiló liszt
- 7 g száraz élesztő
- két ek. olívaolaj
- 320 ml langyos víz
- kevés só és barnacukor (kb. fél-fél evőkanál)

Elkészítés:

Keverjük el a langyos vizet a cukorral, élesztővel, olívaolajjal, és hagyjuk pár percig állni. Közben a lisztet szitáljuk a gyúródeszkánkra, adjuk hozzá a sót, keverjük össze kissé, majd alakítsunk ki egy mélyedést a közepén.

Az élesztős vizet öntsük adagokban a mélyedésbe, s egy villával, körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet. Ha némileg már összeállt így a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel, gyúrjuk össze jó alaposan. Az így kapott tésztát tegyük egy lisztezett tálba, takarjuk le és tegyük félre egy-másfél órára, amíg megkel.

Borítsuk ki a tésztát egy lisztezett deszkára, gyúrjuk át kissé, majd osszuk ketté, így könnyebben tudunk vele dolgozni. Nyújtsuk kb. fél centi vastagra, tegyük tepsibe vagy pizzasütő lemezre, és hagyjuk tíz percet még pihenni. Ezután következhet a pizzaszósz és a feltétek, s mehet a legmagasabb hőfokra állított sütőbe 10-12 percre. 

6. Virslis hasé:

 Ezt a receptet az egyik legjobb barátnőm fejlesztette tökéjre, pofon egyszerű és mindig hatalmas sikere van. Kell hozzá leveles tészta, boltban kapható (nyers vagy fagyasztott verzió is jó), jó minőségű virsli és egy kis mustár. A tésztát kinyújtjuk, fél kilóhoz kb. tíz darab virslire lesz szükség. A virsliket három darabba vágjuk, rányomunk egy csepp mustárt és becsomagoljuk a tésztába. A tetejét megkenjük tojással, szórhatunk rá egy kis szezámmagot is, így csinosabb lesz, s mehet 30 percre a 180 fokos sütőbe. 

7. Baconbe tekert aszalt szilva, vagy datolya:

Ez a snack tényleg annyira pofonegyszerű, hogy szinte leírást sem kíván. Vegyünk aszalt szilvát, datolyát vagy akár bármilyen más aszalt gyümölcsöt, tekerjük bele a baconbe szúrjuk át fogpiszkálóval és forró sütőbe téve süssük készre kb. 10 perc alatt.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!