Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"f98dbbf1-8cfb-4d7c-8613-ae923af8d90d","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Rosszul járhattak azok, akik megvették a tavalyi csúcskategóriás Samsung hangprojektorok (soundbarok) valamelyikét. Néhány modellnél ugyanis egy félresikerült szoftverfrissítés konkrét fizikai hibákat okozott.","shortLead":"Rosszul járhattak azok, akik megvették a tavalyi csúcskategóriás Samsung hangprojektorok (soundbarok) valamelyikét...","id":"20250330_samsung-soundbar-szoftverfrissites-fizikai-hiba-szerviz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f98dbbf1-8cfb-4d7c-8613-ae923af8d90d.jpg","index":0,"item":"23a1953a-b297-4361-9e82-5a08cebd0a1a","keywords":null,"link":"/tudomany/20250330_samsung-soundbar-szoftverfrissites-fizikai-hiba-szerviz","timestamp":"2025. március. 30. 08:03","title":"Csúnyán félrement egy szoftverfrissítés a Samsungnál: fizikailag kell javítani csúcskategóriás készülékeket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"231eeafd-eca5-43b8-b1fa-767ce217eeb5","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Hogyan pótolható az USA szerepe a NATO-ban? Ausztriában lebukott bolgár ügynökök és Putyin nyerő stratégiája. Nemzetközi lapszemle: válogatásunk a világlapok írásaiból. ","shortLead":"Hogyan pótolható az USA szerepe a NATO-ban? Ausztriában lebukott bolgár ügynökök és Putyin nyerő stratégiája...","id":"20250330_nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/231eeafd-eca5-43b8-b1fa-767ce217eeb5.jpg","index":0,"item":"22ad4455-2cf5-406f-99de-aaf31c90a2cd","keywords":null,"link":"/360/20250330_nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. március. 30. 10:00","title":"„Ez már fasizmus” – Miért vándorol ki Kanadába három amerikai professzor?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c7e46a81-4e9f-4127-a532-cd0411cc7262","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Azt ígéri, javulni fog a felhasználói élmény.","shortLead":"Azt ígéri, javulni fog a felhasználói élmény.","id":"20250329_Elon-Musk-eladta-az-X-et-a-sajat-cegenek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c7e46a81-4e9f-4127-a532-cd0411cc7262.jpg","index":0,"item":"57804467-eedc-447c-a39f-2f794775a578","keywords":null,"link":"/tudomany/20250329_Elon-Musk-eladta-az-X-et-a-sajat-cegenek","timestamp":"2025. március. 29. 09:13","title":"Elon Musk eladta az X-et a saját cégének","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b9e868d1-2a9b-4af0-b210-994411d28789","c_author":"HVG","category":"360","description":"Repülés közben kellemetlen meglepetéseket okozhatnak a légáramlás-változások. Svéd és spanyol kutatók a mesterséges intelligenciát vetnék be, hogy megelőzzék a turbulencia okozta problémákat.","shortLead":"Repülés közben kellemetlen meglepetéseket okozhatnak a légáramlás-változások. Svéd és spanyol kutatók a mesterséges...","id":"20250329_hvg-turbulencia-csokkentese-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b9e868d1-2a9b-4af0-b210-994411d28789.jpg","index":0,"item":"b36a78c0-78bf-4960-a3ac-71ea3a0b214e","keywords":null,"link":"/360/20250329_hvg-turbulencia-csokkentese-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2025. március. 29. 16:15","title":"Így regulázhatják meg a turbulenciát – nem is csak a levegőben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"46a40944-65ca-415a-af01-a2b95be49cfb","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Belső botrány miatt nemrég lemondott az édesanyja emlékére létrehozott szervezetben betöltött posztjáról, a szervezet elnöke azzal vádolja, hogy rászabadította a sussexi média- és pr gépezetet, ezzel zaklatva őt és az alapítvány több száz dolgozóját.","shortLead":"Belső botrány miatt nemrég lemondott az édesanyja emlékére létrehozott szervezetben betöltött posztjáról, a szervezet...","id":"20250330_Harry-herceg-Sentebale-zaklatas-botrany","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/46a40944-65ca-415a-af01-a2b95be49cfb.jpg","index":0,"item":"83780161-6304-40fa-94eb-ddf37758ddfc","keywords":null,"link":"/elet/20250330_Harry-herceg-Sentebale-zaklatas-botrany","timestamp":"2025. március. 30. 14:55","title":"Zaklatással vádolják Harry herceget","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3057e272-f1ed-4dd7-a3f7-ff99dc7ffa4f","c_author":"HVG","category":"gazdasag.ingatlan","description":"Aktívan telnek Száraz István napjai.","shortLead":"Aktívan telnek Száraz István napjai.","id":"20250329_szaraz-istva-uj-ingatlanos-cege-van","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3057e272-f1ed-4dd7-a3f7-ff99dc7ffa4f.jpg","index":0,"item":"1fb4cedb-a5a8-4ea1-b1b4-a1369213d564","keywords":null,"link":"/ingatlan/20250329_szaraz-istva-uj-ingatlanos-cege-van","timestamp":"2025. március. 29. 20:34","title":"Új ingatlanos cége van a Matolcsy-klán fontos tagjának","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e1e81cea-bfb2-40b4-a54a-60adf2316c81","c_author":"Kovács Gábor","category":"360","description":"A turizmus tavaly elérte a válság előtti szintet Magyarországon is. Az idei év még jobbnak ígérkezik. A szállodaüzemeltetés azonban a megemelkedett költségek miatt egyre kevésbé jövedelmező. A marketingen van mit javítani.","shortLead":"A turizmus tavaly elérte a válság előtti szintet Magyarországon is. Az idei év még jobbnak ígérkezik...","id":"20250330_hvg-szallodak-turizmus-kulfoldiek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e1e81cea-bfb2-40b4-a54a-60adf2316c81.jpg","index":0,"item":"8c234263-7546-4507-aa53-c9faff5ba876","keywords":null,"link":"/360/20250330_hvg-szallodak-turizmus-kulfoldiek","timestamp":"2025. március. 30. 08:30","title":"Ugyanannyit gugliznak Budapestre, mégis jóval több turista megy Bécsbe és Prágába","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6093f18a-eb1c-4b33-8f76-51ed6d8ef576","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Chrome mellett a Firefox, valamint az arra épülő egyéb böngészők is érintettek egy súlyos hibában. Érdemes frissíteni.","shortLead":"A Chrome mellett a Firefox, valamint az arra épülő egyéb böngészők is érintettek egy súlyos hibában. Érdemes frissíteni.","id":"20250331_mozilla-firefox-nulladik-napi-hiba-javitas-frissites","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6093f18a-eb1c-4b33-8f76-51ed6d8ef576.jpg","index":0,"item":"789bd459-8681-404c-9a65-830285c8b8b9","keywords":null,"link":"/tudomany/20250331_mozilla-firefox-nulladik-napi-hiba-javitas-frissites","timestamp":"2025. március. 31. 05:03","title":"Sürgős frissítés jött a Firefox böngészőhöz","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú
szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?
Az V. Hertelendy Gourmet fesztiválon jártunk szeptember végén, ahol három séf, Dejan Pavlič, Pataky Péter és a házigazda, Hampuk Zsolt húsz gourmet fogása került az asztalra. Remek borokat kóstoltunk, és nagyon jókat beszélgettünk a gasztronómia múltjáról, jelenéről, jövőjéről; megtudhattunk érdekes kulisszatitkokat és hallhattunk markáns véleményeket is. Az interjúkat egy háromrészes sorozatban közöljük, első beszélgető partnerünk Dejan, a szlovéniai Relais & Chateaux Grad Otočec séfje.
Nagymamája profi szakácsnő volt, neki köszönheti, hogy már gyerekként tudta, mi szeretne lenni. Éppen tíz éve dolgozik a Grad Otočec-ben, ami nagyon szép időnek számít manapság. 2008-ban második helyet szerzett a szlovén csapattal az európai séfolimpián Erfurtban, erre a legbüszkébb eddigi szakmai karrierjében, miközben még csak harmincas évei elejét tapossa. Szeret utazni, nemzetközi konyhákon inspirálódni. Civilben az egyszerű egytálételeket kedveli, imád horgászni és motorozni.
hvg.hu: Járt már a Hertelendy Kastélyban korábban?
Dejan Pavlič: Annak ellenére, hogy szomszédok vagyunk Magyarországgal, korábban még nem jártam erre. Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehettünk a csapatommal. Gyönyörű ez a kastély s az egész vidék, és nem utolsó sorban remek alapanyagokkal, zöldségekkel és vadhúsokkal rendelkeznek. Remek tapasztalat és nagy élmény volt Hampuk Zsolttal és kollegáival együtt dolgozni.
Dejan a szlovén vidék ízeit hozta a Hertelendy kastélyba
Schumy Csaba
hvg.hu: Hallott már a magyar konyha jellegzetességeiről?
D. P.: Természetesen. Sőt, kóstoltam is egy-két ételt, mikornéhány évvel ezelőtt Budapesten jártam. Ettem például a halászlevet jó sok csípős paprikával, egyszerűen zseniális étel. De kóstoltam a libamájat is, ami az egyik kedvencem és a magyarok kiválóan tudják elkészíteni.
hvg.hu:Mi a kedvenc konyhája, alapanyaga?
D.P.: Természetesen a szlovén konyha. Gyönyörű erdőink vannak, amik bővelkednek vadakban, nagy kedvencem a vadhús. Ha már az erdőnél tartunk, az erdei gombákkal is szeretek dolgozni, de alapvetően a hús a kedvencem. Ebből lehet a legtöbbet kihozni, úgy, hogy közben megőrizzük a természetes ízeket. A fűszerek közül imádom az aromás, karakteres zöldfűszereket, mint például a rozmaring, a zsálya, vagy a kakukkfű.
hvg.hu:Hogyan jellemezné a saját stílusát?
D.P.: Egyszerű, de modern. Mindig arra törekszem, hogy az alapanyagok eredeti, természetes ízét megőrizzem, az ételeim ízletesek, de egyszerűek legyenek. De nagyon érdekel a molekuláris gasztronómia is, szeretek „varázsolni”. Szerintem a kettő nem zárja ki egymást.
Deja-féle vadfűszeres pisztráng
Schumy Csaba
hvg.hu:Mire a legbüszkébb eddigi karrierje során?
D.P.: Arra, hogy 2008-ban a szlovén csapattal másodikak lettünk az európai séfolimpián Erfurtban.
hvg.hu:Kivel főzne együtt szívesen?
D.P.: Peter X. Kelly (Xaviars Restaurant Group, USA, a legmagasabb Zagat, The New York Times, Tripadvisor elismerésekkel – a szerk.) stílusa nagyon közel áll hozzám. Egyszer volt alkalmunk találkozni, járt Szlovéniában és nagyon megszerette a szlovén ételeket. Kreativitása és nyitottsága nagy hatást gyakorolt rám, vele nagyon szívesen főznék együtt.
hvg.hu:Mik a gasztronómiai tervei a közeljövőben?
D.P.: Csapatommal nap, mint nap nagyon keményen dolgozunk. Számomra az a legfontosabb hogy folyamatosan tanuljak. És sokat is utazom, hogy minél többféle konyhát lássak. Jártam már Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Franciaországban is sztázsolni. A következő tervem is egy utazás, jövő februárban az Egyesült Államokba megyek, ahol több éttermet is meglátogatok majd.
hvg.hu:Mi a véleménye a jelenlegi gasztronómiai trendekről?
D.P.: Nem akarom megítélni, hogy mi a helyes és mi a helytelen a gasztronómiában. A saját stílusomat követem. Figyelemmel kísérem az eseményeket a világban, de megőrzöm és megóvom önálló stílusomat. Nem vagyok például valami nagy street food rajongó, hiszen kenyeret sem eszem igazán.
hvg.hu:Mivel tölti szívesen az idejét, amikor nem a konyhán van?
D.P.: Imádok horgászni, a gradi kastély melletti folyó szebbnél szebb halakban bővelkedik. Szeretem járni az erdőt, kirándulni, hegyet mászni a barátaimmal. Van egy gyönyörű kék motorom is, amikor időm engedi, nyeregbe pattanok és száguldozom egy kicsit.
hvg.hu:Szokott főzni otthon?
D.P.: Igen, méghozzá egyszerű ételeket. Nagy kedvenceim a levesek, tészták. Amikor nincs kedvem főzni, előfordul, hogy leugrom egy kínaiba, nagyon szeretem a csípős, fűszeres kínai kaját.
hvg.hu:És végül,mit üzen magyar séfkollegáinak?
D.P.: Három nagyon fontos dolgot, amit a saját kollégáimnak, beosztottjaimnak is mindig mondok : legyenek kreatívak, ne másoljanak és hallgassanak a szívükre!
Dejan Pavlič és Hampuk Zsolt menüje az V. Hertlendy Gourmet Fesztiválon
Amuse Bouche
Barnapisztráng háromféleképpen vadfűszerekkel és zöldségekkel