szerző:
-k-

A klasszikus sonka–tojás–torma hármas mellé a legtöbb helyen elsősorban bort kínálnak. De a sörkedvelőknek ilyenkor sem kell úgy tenni, mintha szívesen váltanának, hogy ne nézzék le őket. Igenis a húsvéti fogásoknak is megvannak a sörpárjai.

 Hallgassunk Vásárhelyi István sörgasztronómusra, és tuti, hogy nem fogjuk megbánni. Amint mondja, a világos lágerek jellegzetes száraz enyhén zöldséges-fűszeres ízükkel, friss malátás zamatukkal remekül illenek a sovány sonkákhoz, és a hozzájuk kínált torma vagy friss retek még inkább kiemeli a sör elegáns enyhén száraz komlósságát.

Azaz a hazai kínálatot mindig is jellemző világos sörök mindig is ideális kísérő lehettek a legjellegzetesebb húsvéti ételeknek. Ám manapság, mivel igen bőséges a sörválaszték, akkor sem követünk el vétket, ha a főtt tojáshoz egy stoutot, vagy a füstölt sonkához egy erős búzasört kínálunk –– tesszük hozzá.

Báránysülthöz  Scotch Ale, a nyúlpaprikáshoz egy jó pilseni, a húsvéti kalácshoz egy belga gyümölcsös ale – ez már Vétek György sörszakértő gasztronómiai újságíró ajánlata a húsvéti menühöz. Szerencsére a hazai választék elég szép ahhoz, hogy minden fogáshoz megtaláljuk az ideális sört! 

Tavaly ilyenkor, már gondosan elemeztük, a húsvéti söröket, vagyis az ünnep alkalmára főzött, jellemzően erős testes söröket. Ilyeneket Angliától, Németországon át, egész Magyarországig, egyre szélesebb kínálatban találhatunk.

©

Érdekesség az újabban ismét divatos különlegesség, az úgynevezett zöld sör. Ezt eredetileg az írek védőszentje, Szent Patrik tiszteletére, március 17-én készítették, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt. A készítés szó nem véletlen, hiszen ezt a fajta zöld sört valamilyen világos sörhöz adott zöld vagy kék színű likőrrel, rosszabb esetben ételszínezékkel állították elő, annak az ünnepnek a tiszteletére, melynek alkalmából, az ír közösségekben világszerte minden zöldbe borul.

Az öreg kontinensen a húsvétra főzött zöld sör fogalma mást jelent, akár a német, akár a cseh söröket vizsgáljuk. A zöld sör színét, nem csak a fűszerezésükhöz használt növény – leggyakrabban a csalán –, hanem némi étel színezék, mint a chlorphyll vagy a kék-zöld alga adja. Ma már annyira divatba jött a húsvéti zöld sör, hogy egyre több cseh kocsma kínálatában találkozunk és többféle zöld sör – például a Dudák, a Konrad, a Litovel vagy a Primátor – kapható a budapesti cseh sörözők kínálatában is. A zöld sörökben, a klasszikus sörök ízeitől eltérően, azok komlós–malátás karakterét némileg tompítva, egyfajta füves jelleg, a zöldteák zamatát idéző íz jelenik meg.

 

 

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!