szerző:
hvg.hu

Az év legnagyobb somlóikóstolóját rendezik április 8-án a Gellért Szállóban, ahol húsz somlói borász kínálja több mint nyolcvan féle borát. Az esemény díszvendége Somló ikonikus borásza, az idén 90 éves Fekete Béla.

 Hazánk legkisebb borvidékének kiváló adottságait már a rómaiak is felfedezték, és a somlói korról korra vált fejedelmek, királyok, királynék becses italává. A fáma szerint Mátyás király sem vetette meg az itteni borokat, állítólag a visegrádi vár kútjából is somlói folydogált.

©

Ezúttal Budán inkább palackok tucatjaiból fog folyni Somló leve a Danubius Hotel Gellértben, ahol április 8-án, szombaton az év legnagyobb somlóikóstolóját tartják.

Nemcsak a borok, de a helyi borászok is odahagyják egy napra a Királyasszony Szoknyáját, és személyesen  töltögetik majd a poharakba a hegy levét. Így bizonyára a kóstolók mellé kedélyes kvaterkázás is járul. A somlói borászok mellett meghívott vendégek is érkeznek:Takács Lajos és Zsirai Kata Tokajból, Laposa Bence, Pálffy Gyula és Török Csaba pedig a Balatoni borvidékről. A különleges alkalom nagyrabecsült díszvendége: Fekete Béla, a “nagy borász, a somlói ász” és felesége.

A rendezvény keretében Somlóval kapcsolatos borszemináriumokon is pallérozódhatnak a vendégek. S természetesen az erre az alkalomra összeállított gasztrokínálat sem marad el.

 Részletes információ és jegyárak: itt