szerző:
hvg.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium máris elkészített egy évközi adócsomagot, amiben megsemmisítenék a végkielégítésekre fizetendő 98 százalékos adót, bár azt a Fidesz megtartaná - írja az Origo.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy tizennyolc oldalas, ugyanennyi törvényt módosító adó-salátatörvénytervezetet készített, amelyet nyilvánosságra is hozott a kormany.hu portálon - írja az Origo.

A tervezet a kormány jóváhagyását ugyan még nem bírja, és az NGM szerdáig várja az észrevételeket az adócsomaghoz, de egy kormánydöntés után akár még a jövő héten be is nyújthatják a parlamenthez. Az NGM még a tavaszi ülésszakon elfogadtatná a jogszabályt - erre utal legalábbis az Origo szerint az, hogy egyes részei már szeptemberben hatályban lépnének.

Az indoklásokat nélkülöző törvénytervezet másfél sorban elintézné, hogy idén év végével megszűnjön a 98 százalékos adó. Ez az egyetlen olyan, a Széll-tervben levő intézkedés, amelyről már most törvényt akar hozni az NGM. Az összes többi adóemelésről, benne a telefonadóról egy szó sincs a nyilvánosságra hozott törvénytervezetben - tette hozzá a portál.

A hétfőn nyilvánosságra hozott Széll Kálmán-terv, illetve a konvergenciaprogram szerint öt új adónemet, köztük telefonadót és tranzakciós adót vezetne be a kormány, ugyanakkor az általuk "pofátlannak" tartott végkielégítések különadóját eltörölnék. A megszüntetést a tervben azzal indokolják, hogy a kisadók - a gyógyszertári szolidaritási díj, a magánszemélyek 98 százalékos különadója és a katasztrófavédelmi hozzájárulás - nem hoznak jelentős bevételt, de adminisztrációs terhet jelentenek.

Selmeczi Gabriella szerint viszont a Fidesz ragaszkodik ehhez az adónemhez, mivel ez a kormánypárt tagságának és támogatóinak elvárása. Felidézte, a 98 százalékos különadót azért vezették be, mert kiderült, hogy egyesek több tízmilliós végkielégítésekkel távoztak az állami szférából.

A pénteken közzétett adócsomag egyéb változtatásokat is tartalmaz: az egyik módosítás például drasztikusan megbünteti azt a magánszemélyt, aki az átlagbér felett keres, de nem jelezte ezt munkaadójának. Akinek évi 2,424 millió (havi 202 ezer) forintnál magasabb a bruttó bére, az a havi 202 ezer feletti rész után magasabb adót fizet.

Ha elfogadják az NGM adócsomagját, akkor ezentúl 12 százalékos büntetőadó nem lesz, hanem helyette már nemcsak a 2,424 millió forint felett, hanem már az első fillértől kezdve a 20,32 százalékos adóval sújtják a magánszemélyt.

A bankszövetség és a kormány közötti tavaly év végi megállapodás eddig törvénybe nem öntött részeit is jogszabályban rögzítené Matolcsy - írja az Origo. A bankadó alapjából le lehetne vonni a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hiteleket, amennyiben a bank 2012. szeptember 30-i kkv-hitelállománya meghaladja a 2011. szeptember végi kkv-s hitelállományának 95 százalékát.

A bankokat arra is ösztönzik, hogy lakáshitelt adjanak a lakosságnak, mert a magánszemélyeknek folyósított lakáshitelekkel is mérsékelhetik a bankadójuk alapját. A bankadó még úgy csökkenthető, ha a hitelintézet uniós pályázathoz az önerő kiegészítéséhez adott kölcsön.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!