szerző:
hvg.hu

Kellemetlen újévi meglepetés: Budapest VIII. kerületében új helyi adót vezet be a fideszes önkormányzat, ahol a polgármester Kocsis Máté. A kiadott lakások után kell fizetni.

2015. január 1-jétől él egy új helyi adó Budapest 8. kerületében: a kiadott lakások után évi 28 140 forintot kell fizetnie a bérbe adónak, derül ki az önkormányzat hirdetményéből. A hvg.hu egyik, a kerületben lakó munkatársa megkapta ezt a hirdetményt.

A Józsefvárosi Önkormányzat tájékoztat a 2015 elejétől bevezetendő új adóról
©

A határozatlan időre bevezetett adót azoknak kell megfizetnie

„- akinek Józsefvárosban van a lakása, de nem abban él, vagy bejelentett lakcímmel nem rendelkezik,
- a lakását, vagy annak csak egy részét (pl. egyik szobáját) lakás céljára bérbe adja.”

A díj egységesen 28 140 forint - egy 300 nm-es lakásra éppúgy, mint egy kis szobára. Az adót a tulajdonosnak kell bevallania az önkormányzatnak.

Új helyi adót hoz az új év
©
Hallott arról, hogy új helyi adót vezetnek be településén?
Lakásadót, ingatlanadót, földadót vagy bármilyen hasonló adót vezetnek be a településén? Esetleg emelnek, kiterjesztenek meglévő adókat? Ne habozzon, írja meg nekünk az [email protected] e-mail címre.

Nem vonatkozik az adó azokra a helyi lakosokra, akik, a Józsefvárosban bejelentett lakcímmel rendelkeznek, és azokra sem, akik VIII. kerületi önkormányzati bérlakásban élnek, illetve ha valaki cégtől bérli a lakását és oda be is van jelentve, szintén mentesül a fizetés alól. A bevallásra kötelezetteknek január 15-ig kell bevallaniuk az adót, a változásokról 15 napos határidőn belül kell értesíteni az önkormányzatot.

A fővárosi 8. kerületnek az a Kocsis Máté egyébként a polgármester, aki a hétvégén előjött a 12-18 évesek, a politikusok és az újságírók kötelező drogtesztjének ötletével - és amelyiket lehet, hogy, ahogyan az Index értesült, pár nap alatt a kormányoldalon lényegében kiüresítenek, mert a kormányzati kommunkációban megfogant ötlet hasznosságában nincsenek megbizonyosodva.

A közös képviselőt kérik meg, tájékoztassa a társasházi lakókat az új adóról
©

Az adóról elkültük kérdéseinket az önkormányzatnak is, amint válaszolnak, közzétesszük őket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!