szerző:
hvg.hu

A BKV várhatóan nem fogja meghosszabbítani a Simicska-érdekeltségbe tartozó Metropol című ingyenes lappal kötött szerződését – írja a hétfői Népszabadság. A cél Habony lapjának helyzetbe hozása lehet.

Felülről jövő politikai nyomásra a BKV nem fogja meghosszabbítani a Metropol című ingyenes lap aluljárókban terjesztéséről szóló szerződését – tudta meg a Népszabadság.

A napilap úgy tudja, hogy a Metropol kiadója havonta 8,7 millió forintot fizet a BKV-nak azért, hogy az ingyenes lapot rikkancsokkal és újságtartó állványokkal terjeszthessék a metróaluljárókban.

A lap kiadója az az MTG Metro Gratis Kft., amelynek a TV2-ért Andy Vajnával harcoló Megapolis Media a tulajdonosa, ez Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly vagyonkezelő cége.

A Népszabadság szerint azért is gyengíthetik Simicskát – túl azon a nyilvánvaló tényen, hogy a miniszterelnök örök barátjából esküdt ellenségévé vált a milliárdos –, mert az Orbán-tanácsadó Habony Árpád májusban elindította ingyenes lapját, a Lokált, amely hetente 500 ezer példányban jelenik meg.

Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly
©

Fonyó Károly 2011-ben vette meg az eredetileg svéd Metro International SA által kiadott, több mint 300 ezer példányban terjesztett ingyenes lapot. Lapinformációk szerint elég olcsón, 200 millióért vitte el, de 2013-ban már 400 millió forint osztalékot termelt a tulajdonosoknak. 

Arról már januárban (amikor még csak sajtóhírek szóltak Orbán és Simicska összezördüléséről) részletesen írtunk, hogy Orbán hogyan kívánja elengedni a Simicska-sajtó kezét, és hogy mennyit bukhat ezzel a legutóbbi időkig Fidesz-közelinek számító oligarcha.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!