szerző:
hvg.hu/MTI

Venezuelában szükségállapot bevezetése mellett döntött Nicolás Maduro elnök, ugyanis a venezuelai export csaknem egészét adó kőolajexport az ország számára katasztrofális eredményeket produkál az alacsony kőolajár miatt. Oroszországban több ezer milliárd rubeltől esik el a gazdaság a pénzügyminiszter jelentése szerint., mert a kőolak csaknem féláron adható el a piacon, mint számítottak rá.

Jelentősen csökkenti az orosz költségvetés bevételét az alacsony olajár,  Anton Szilujanov pénzügyminiszter szerint a jelenlegi olajárakon számolva a költségvetés bevétele 3 ezer milliárd rubellel (38,6 milliárd dollár) marad el a tervezettől. Az orosz költségvetés bevételének csaknem a fele az energiahordozók eladásából származik. Míg a folyó orosz költségvetés abból indul ki, hogy az orosz exportolaj, az Urals átlagára 50 dollár lesz. Pénteken az olajfajtát 27 dolláron jegyezték. A pénzügyminiszter elmondása szerint szükség esetén az idei költségvetési hiányt részben az orosz nemzeti vagyonalap (National Wealth Fund, NWF) forrásaiból fedezik - az elmúlt években is ehhez a tartalékhoz nyúlt az ország az energiahordozók alacsony ára miatt.

Venezuelának azonban nincs hasonló tartaléka, ráadásul a fejlődő ország gazdaságának exportját csaknem teljes egészében a kőolaj exportja határozza meg. A venezuelai elnök ezért még pénteken szükségállapotot vezetett be, ami jelentősen kiterjesztette az elnök hatáskörét - írja a Portfolio. A lépés abból a szempontból is fontos, hogy az elnök pártja a decemberi választások során 17 év után elvesztette többségét. Maduro bejelentése fokozhatja a politikai feszültséget is a gazdasági helyzet közepette.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!