szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megint leszedték a keresztvizet a miniszterelnökünkről. A Financial Times cikke egy kalap alá veszi a francia és osztrák szélsőjobbal, és megállapítja, hogy valójában mind a bukott szocializmust próbálják újraéleszteni.

Orbán Viktor ismét rossz társaságba keveredett. Anne Applebaum Financial Timesban megjelent cikke szerint a magyar miniszterelnök gazdaságpolitikája a rossz hírű európai szélsőjobboldali pártok üzeneteivel és törekvéseivel cseng egybe, például az idegengyűlölő francia Nemzeti Frontéval, az Osztrák Szabadságpártéval vagy a lengyel jogbiztonságot leépítő, nemrég hatalomra került Jog és Igazságosság Pártéval (PiS).

Az új európai jobboldal olyan, mint a régi baloldal címmel megjelent cikk szerint a magyar miniszterelnök gazdaságpolitikájában és a szélsőjobboldali pártok üzeneteiben az a közös, hogy visszahozzák a hitelét vesztett, divatjamúlt szocialista gazdaságpolitikai ötleteket.

Az már évek óta nyilvánvaló, hogy Európába visszatért a divatjamúlt baloldal. Görögországban ennek a jelenségnek a példája a Sziriza, Spanyolországban a Podemos, az Egyesült Királyságban Jeremy Corbyn brit Munkáspártja. Ezek a pártok magukba foglalják azokat a radikálisokat, akik újraállamosítanák az ipart és véget vetnének a szabadkereskedelemnek, ha tehetnék.

©

Ennél viszont sokkal jelentősebb és kevésbé nyilvánvaló változás, hogy a szélsőjobboldali pártok is a régi baloldali üzenetekkel nyernek szavazatokat. Ebbe a trendbe illeszkedik az elmúlt öt év magyar gazdaságpolitikája, mégpedig nem is akárhogyan, az FT cikke szerint Orbán már a gyakorlatba is átültette a bukott szocialista megoldásokat, míg az európai szélsőjobb egyelőre csak az üzenetek szintjén képviselik azokat.

A francia Nemzeti Front például támadta a megszorításokat, amelyek az emberek kárára kedveztek a globális elitnek, elutasítja az EU, valamint a francia jobb és baloldal neoliberális gazdasápolitikáját, és erős államot hozna létre, megadóztatva az importot és államosítva a cégeket, a bankokat.

Az FT cikke szerint Orbán ezeket az elképzeléseket meg is valósítja, a bankok államosítása például a kormányprogram központi eleme. Magyarországon a bankok már megkapták a büntetőadókat és szabályozásokat is, és Orbán nem is rejtette véka alá, hogy az a célja, hogy növelje az állami ellenőrzést a pénzügyi szektorban. A cikk szerint Orbán talán az az állami bankokra hagyományosan jellemző politikai kivételezést is újraélesztené.

A cikk szerint hiba ezeket az üzeneteket csak azért elutasítani, mert nevetségesnek és szélsőségesnek hangzanak. A fiatalabb szavazóknak ugyanis a leghiteltelenebb gondolatok is újnak tűnnek. Az államosítást, a protekcionizmust, a felelőtlen költségvetési politikát és a büntetőadókat már korábban is kipróbálták és kudarcot vallottak, de ez nem jelenti azt, hogy valaki egy napon nem próbálja ki őket újra, ezúttal nem az elcsépelt sarló és kalapáccsal, hanem nemzeti színű zászlóval népszerűsítve.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!