szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Földművelésügyi Minisztérium kutatóintézete írt egy tanulmányt, melyben alaposan körbejárták a kiterjedt áfacsalásokat az élelmiszer-ágazatban, de a tárca megtiltotta a publikálását.

Letiltotta a Földművelésügyi Minisztérium azt a 2014 júniusára elkészült kormányzati jelentést, melynek becslése szerint 2012-ben elérhették az 1200 milliárd forintot a magyar élelmiszer-gazdaság szereplői által eltitkolt jövedelmek, ipari méreteket ölt az ágazatban az áfacsalás, valamint a fekete- és szürkefoglalkoztatás – írja a Népszabadság.

A cikk nem tér ki rá, de 2014 júniusában még intenzíven zajlott az áfacsalási botrány, amit Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt dolgozója robbantott ki 2013 novemberében. Horváth András éppen azzal állt ki a nyilvánosság elé, hogy az adóhatóság asszisztálásával évente ezermilliárd forintot vagy annál is többet elcsalhatnak az áfacsalók.

Azonban a kormány a botrány kezdete óta látványos távolságtartással kezelte az ügyet, és azzal hárította a kérdéseket, hogy nincsenek konkrétumok, nem tudnak dokumentumokról. Ráadásul házkutatással fűszerezve két nyomozás is indult a botrányt kirobbantó Horváth András ellen.

Horváth András és a híres zöld dosszié, amely a konkrétumokat tartalmazta és amit a rendőrség a házkutatás során lefoglalt.
©

A Népszabadság szerint a Földművelésügyi Minisztérium által letiltott tanulmányt az Agrárgazdasági Kutató Intézet – a hamarosan megszűnő több mint hetven kormányzati háttérintézmény egyike – készítette, és lesújtó képet fest az adóelkerülésről.

A lap megkereste a Földművelésügyi Minisztériumot, de nem kapott érdemi választ.

A tanulmányhoz a kutatók nyilvántartásokat vetettek össze, és számos furcsaságot mutattak ki, amelyek olyan cégláncolatokon keresztűl történő adócsalásokra utaltak, amikről Horváth beszélt.  

A tanulmány szerint a feketegazdaság mértéke az élelmiszer-ágazatban óriási, megyétől függően 32,5 és 49,9 százalék között mozog.

A kutatók nem csak adatokat vetettek össze, interjúkat is készítettek a piaci szereplőkkel. Ebből világosan kijöttek azok a trükkök, amelyekkel például az őstermelők elcsalják a közterheket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!