szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ennél kiszolgáltatottabbak csak egyszer voltunk az elmúlt 25 évben.

Tíz százalékpontot romlott Magyarország energiafüggősége 2014-ben – derül ki az Eurostat csütörtökön közzétett adataiból. Az elfogyasztott energiának (gáz, kőolaj, áram) 2013-ban még csak az 51 százalékát kellett külföldről behoznunk, 2014-ben viszont már a 61 százalékát, amivel ismét megközelítettük a 2008-as csúcsot. Akkor a felhasznált energiánk több mint 63 százaléka származott külföldről, ami 1990 óta a legmagasabb érték volt.

Ennél persze vannak sokkal energiafüggőbb országok az EU-ban, például Málta, Luxemburg és Ciprus az általa felhasznált energia több mint 90 százalékát veszi külföldről, Írország, Belgium és Litvánia pedig több mint 75 százalékát.

Ha nem is ennyire, de Magyarország energiafüggőségével a kiszolgáltatottabb országok közé tartozik Európában:

©

A legkevésbé kiszolgáltatott Észtország, de jó helyzetben van például Románia és Lengyelország is:

A megugrott energiafüggőség valószínűleg a meglódult gazdasági növekedésnek tudható be: 2014-ben a GDP 3,6 százalékkal nőtt, ami kiugró növekedés volt az előző évi 1,5 százalékoshoz képest.

Az energiafüggőségünk növekedésének érdekessége mindemellett, hogy a 2010-ben megalakult második Orbán-kormány egyik sokat hangoztatott célja az energiafüggőségünk csökkentése volt.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!