szerző:
MTI

Az ipari kender termelésének megújításáról és az erre épülő gazdaság létrehozásának lehetőségéről a Kárpát-medencében tartottak fórumot pénteken az Országházban.

A történelmi Magyarországon az ipari kendertermesztés fénykorában, a XIX. század utolsó negyedében mintegy 82 ezer hektáron termesztették a növényt, nagyobb területen, mint 2010-ben az egész világon – mondta Szász Jenő, a konferenciát szervező Nemzetstratégia Kutatóintézet elnöke.

Az ipari kender termőterülete 2010-ben 60-70 ezer hektár volt világszerte. Szász Jenő a konferencia az intézet Kárpát-haza programjába illeszkedik, amely a történelmi Magyarországon élő nemzetrészek közös gazdasági tevékenységét kívánja megalapozni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!