szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

De csak a Magyar Nemzeti Bank új ingatlanait sorolta fel, a 250 milliárddal kitömött jegybanki alapítványok ingatlanvásárlásaival kapcsolatban arra hivatkozott, hogy nem illetékes.

Eddig több mint 25 milliárd forintot költött el ingatlanvásárlásra a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank – derül ki a jegybankelnök írásbeli parlamenti kérdésre adott válaszából.

Matolcsy 6 ingatlant sorol fel:

©

Az I. kerületi Úri utca 21. szám a régi Budai Városháza, itt székel a jegybank 250 milliárd forinttal kistafírozott 6 alapítványának egyike, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA). Az V. kerületi Kálmán Imre utca 20. a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) székhelye. Kecskeméten a régi kórház épületét vette meg a jegybank, a cél egy új gazdasági kar indítása.

A tiszaroffi kastélyról itt olvashat bővebben, a közel 18 milliárd forintért megvett Bajcsy-Zsilinszky úti Eiffel Palace-ről pedig itt írtunk.

Az Eiffel Palace
©

A Ferenchegyi lépcsőn található rózsadombi ingatlant (az MTA volt kémiai kutatóintézetét) szintén az egyik MNB alapítványnak, a Pallas Athéné Domus Innovationis-nak vették.

Matolcsy beszámol arról is, hogy az MNB igazgatósága 2013 . év végén döntött egy összesen 90 milliárd forintos ingatlanvásárlási és felújítási keretről. A jegybankelnök írásbeli válaszában kitér arra is, hogy az MNB-s ingatlanvásárlások megfelelnek a jogszabályoknak és a jegybank a nyereségéből a közösségi vagyont növeli.

Az elmúlt időszakban nem csak a jegybank, hanem az alapítványai is lázas ingatlanvásárlásba fogtak, és jó néhány patinás ingatlant vettek. Például a Kasselik-házat a Vörösmarty téren, a volt Lónyay-villát a várban, egy másik műemlék épületet az Úri utcában, a Várkert kaszinót és egy svábhegyi villát. Ha ezeket is hozzávesszük a listához, a kiadás közel 50 milliárd forint.

De ezekről az ingatlanokról nem számol be Matolcsy arra hivatkozva, hogy a jegybank, mint alapító a törvény szerint nem árthatja bele magát az alapítványok ügyeibe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!