szerző:
hvg.hu

Ha teleszórják az erdőt szaporító anyaggal, sokkal több a haszon rajta, mint ha a fakivágásra menne az erdőtulajdonos. Aki a saját pénzét öli bele egy ültetvénybe, annak tíz évet kell kibekkelnie - de utána dől a lé.

A szarvasgomba drága mulatság, sokba kerül – de aki gyűjti, eladja, annak ez jó. Jelenleg Magyarországon körülbelül 300-500 ember foglalkozik szarvasgombagyűjtéssel, és aki ezt komolyan űzi, meg is él a szarvasgombagyűjtésből – mondta az Inforádiónak a Szarvasgomba-termesztők Országos Szövetségének (ilyen szervezet is van) elnöke.

"Ahol megfelelőek a talajviszonyok, és szarvasgombás szaporító anyagot telepítünk, az erdő 10-15 év múlva szarvasgombát termel a tulajdonosának. Ez pedig nemcsak egy-két évig tart, hanem ötven-száz évig" - mondta Ulrich József. "Kiszámoltuk, hogy egy 10-15 éves termési ciklus alatt a gombából származó jövedelem lényegesen meghaladja az erdő fáinak majdani kivágásából származó értékét. Vagyis ezzel mintegy megsokszorozhatjuk az erdőtelepítésből származó jövedelmet" - tette hozzá. A szövetségi elnöke állami segítségért lobbizik. Mert anélkül aki a saját pénzét fekteti be, annak tíz évig türelmesnek kell lennie, ennyi idő után fordul termőre a gombaültetvény.

Úgy évi 20 tonna lehet a Magyarországon gyűjtött szarvasgomba. Az elnök szerint ez telepítéssel megduplázható – és bőven lenne hova eladni, a világ gazdagabbik felén zabálják ezt a gombát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!