szerző:
hvg.hu

A BKK eddig két ütemben több mint 6,665 millió eurót, vagyis körülbelül kétmilliárd forintot hívott le az elektronikus jegyrendszer bevezetésére kapott hitelkeretből. Az utazók számára látványos újítások eddig nem történtek, beléptető kapukat és kártyaleolvasókat még nem szereltek fel, de a BKK szerint minden ütemterv szerint halad – írja a szerdai Világgazdaság.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetéséhez az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 54,5 millió euró hitelt biztosít, míg a Fővárosi Önkormányzat körülbelül 4,3 milliárd forintot bocsát a BKK rendelkezésére.

A lap megkérdezte, hogy az eddig lehívott összeget pontosan mire költötték. Azt válaszolták: „a BKK az elektronikus jegyrendszerre lehívott összeget a szállító által benyújtott és igazolt számlák kifizetésére fordította”. Két ütemben, 2015 áprilisában és decemberében hívtak le eddig pénzt.

A BKK szerint minden menetrend szerint történik. Először több száz a BKK-s dolgozó kapta meg tavaly decemberben a tesztkártyát, és megkezdődött az elektronikus jegyrendszer első próbaüzeme. Mivel az elektronikus jegyrendszer teljes bevezetése után körülbelül másfél millió kártya kerül forgalomba, ennek kiemelt jelentősége van a folyamatban – állítja a BKK.

©
©

Most tehát a kibocsátást tesztelik, a kártyák használatát egyebek mellett azért sem gyakorolhatják a BKK-dolgozók, mert még nem helyeztek el egyetlen kártyaleolvasót sem. A tesztkártyák kibocsátásával párhuzamosan további két területen kezdik meg, illetve folytatják a fejlesztést.

Egyrészt a központi hardver- és szoftverrendszerek, adatkapcsolatok és tranzakciós rendszerek elkészítésén dolgozik a BKK a Scheidt & Bachmannal közösen, másrészt a Futár rendszerhez hasonlóan fel kell szerelni az érvényesítőkészüléket a rendszer 2017. decemberi üzembe helyezéséig.

Körülbelül 2500 járműre tízezernél is több új érvényesítőkészülék kerül majd. A metró mellett a kapuval nem lezárható HÉV-állomásokra 450 érvényesítőkészüléket telepít a BKK.

A kivitelezést ez év második felében kezdi meg a szállító, a start pedig 2018-ban lesz – ígérik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!