szerző:
hvg.hu

Tervezet helyett döntés-előkészítő anyagnak nevezi a kormány a Gazprommal kötött egyezményüket, így jogszerűen titkolhatják, mi szerepel benne.

Átminősítette a kormány azt az egyezményt, amelyet júliusban kötöttek a Gazprommal – írta meg a 24.hu. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még július elején írt alá megállapodást a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel, erről a kormány és az orosz cég is beszámolt, arról viszont részleteket nem adtak ki, hogy pontosan miről egyeztek meg.

Amikor közérdekű adatigénylésként kikérték a dokumentumot a kormánytól, a minisztérium azt írta: az jogilag nem kötelező érvényű, nemzetközi szerződésnek nem minősülő szerződés, ezért nem adhatják ki. Az LMP ismét adatigénylést nyújtott be, a minisztérium pedig ezúttal tervezet helyett már döntés-előkészítő anyagnak minősítette a dokumentumot – az átnevezés lényege az, hogy így már nem kötelező nyilvánossá tenni.

A minisztérium azt közölte: „a kért adatok kiadása hátrányosan befolyásolná a közérdekű adat kezelő és közfeladatot ellátó szerv működési rendjét, feladat- és hatáskörének külső befolyástól mentes ellátását”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!