szerző:
hvg.hu

Tervezet helyett döntés-előkészítő anyagnak nevezi a kormány a Gazprommal kötött egyezményüket, így jogszerűen titkolhatják, mi szerepel benne.

Átminősítette a kormány azt az egyezményt, amelyet júliusban kötöttek a Gazprommal – írta meg a 24.hu. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még július elején írt alá megállapodást a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel, erről a kormány és az orosz cég is beszámolt, arról viszont részleteket nem adtak ki, hogy pontosan miről egyeztek meg.

Amikor közérdekű adatigénylésként kikérték a dokumentumot a kormánytól, a minisztérium azt írta: az jogilag nem kötelező érvényű, nemzetközi szerződésnek nem minősülő szerződés, ezért nem adhatják ki. Az LMP ismét adatigénylést nyújtott be, a minisztérium pedig ezúttal tervezet helyett már döntés-előkészítő anyagnak minősítette a dokumentumot – az átnevezés lényege az, hogy így már nem kötelező nyilvánossá tenni.

A minisztérium azt közölte: „a kért adatok kiadása hátrányosan befolyásolná a közérdekű adat kezelő és közfeladatot ellátó szerv működési rendjét, feladat- és hatáskörének külső befolyástól mentes ellátását”.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!