szerző:
hvg.hu

A törvény alapján nem jár nyugdíjprémium és korrekciót sem kaphatnak a tervezettnél magasabb infláció kompenzálásaként az idén nyugdíjba vonultak.

Igazságtalannak tartja, és nem érti az idén nyugdíjba vonultak egy része, hogy miért maradt ki a nyugdíjprémiumból – számolt be az RTL Híradó kedden, nézői megkeresések alapján.

A posta szerdától kézbesíti a novemberi nyugdíjakkal a pluszpénzt. Akinek van bankszámlája, annak már múlt pénteken átutalták a pénzt. Az idén nyugdíjba vonultak egy része azonban kimarad az extra pénzből.

A nyugdíjprémium bevezetéséről nyolc éve a Bajnai-kormány döntött, kifizetését 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedéshez kötötték. Ez idén teljesül először. Eredetileg csak a korhatárt elérő nyugdíjasoknak járt volna pluszpénz, néhány hete azonban az Orbán-kormány több százezerrel bővítette a jogosultak körét, például a rokkantsági ellátásban részesülőkkel, de közülük is azokkal, akiknek tavaly is járt már ez az összeg.

Nyolcvanezer forintos nyugdíj felett most egyszeri, 12 ezer forintos prémium jár mindenkinek, aki nem idén vonult nyugdíjba. Ez azokra vonatkozik, akik már tavaly betöltötték a nyugdíjkorhatárt, és kaptak nyugellátást legalább egy napig – magyarázta Szabics Zsolt, a Bankráció vezető elemzője.

A nyugdíjkorrekció átlagosan tízezer forint a tervezettnél magasabb infláció miatt, de erre sem jogosultak azok, akik idén mentek nyugdíjba. Farkas András, a Nyugdíjguru.hu vezetője szerint a januári emelést kell kiegészíteni, kompenzálni, és ha akkor nem volt még semmilyen nyugellátás, akkor emelés sem lehetett, így ezt a korrekciót ebben az esetben nem lehet odaadni.

A kormány szerint most prémiumot és korrekciót 2 millió 700 ezren kapnak, a Nyugdíjguru.hu számításai szerint 35-40 ezer nyugdíjasnak nem jár a pluszpénzből.

Az RTL Híradó megkérdezte a kormányt, hogy a decemberre ígért Erzsébet-utalványokból kaphatnak-e azok is, akik idén vonultak nyugdíjba, de válasz nem érkezett.