szerző:
MTI / hvg.hu

Lesz benne egy több mint 100 négyzetméteres, több ezer házat ábrázoló városmakett is. Elvileg jövő év elején már meg is kéne nyitnia a most még eléggé kibelezett háznak.

Lezárult az Olof Palme ház elmúlt évtizedekben beépített, oda nem illő elemeinek eltávolítása és megkezdődött az eredeti impozáns terek visszaállítása. A felújítás a tervek szerint halad, a bontási munkálatok lezárultak, a restaurátori munkák 50 százalékos, a műhelyi restaurátori munkálatok 80 százalék feletti, a szerkezetépítés pedig 50 százalékos készültséget mutat – közölte az MTI-vel Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója hétfőn.

A Liget Budapest Projekt vezetője elmondta, hogy a Városliget legrégebbi épülete, a jövő év elején a Millennium Háza néven nyílik majd meg, bár a másfél hónapja készített drónfelvételeinken jól látszott, hogy teljesen kibelezték az épületet.

©

Gyorgyevics elmondta azt is, mi lesz a felújított Olof Palme házban:

Felújítását követően a több mint 130 éves, különleges értékű műemléképület az újkori Magyarország történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a főváros és Magyarország századfordulós aranykorát eleveníti majd meg egy különleges, interaktív állandó kiállítással.

Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, pódiumszínpaddal is rendelkezik majd, mélyföldszintjén egy kisebb előadó- és konferenciatermet, valamint egy múzeumpedagógiai teret alakítanak ki. A tervek szerint a Millennium Házában több száz négyzetméteren várja majd a látogatókat a főváros aranykorát bemutató állandó kiállítás, lesz benne egy óriási, több mint 100 négyzetméteres, több ezer házat ábrázoló városmakett, és ahhoz kapcsolódva vetített képek is a századfordulós Budapestről. 

Az épület főbejáratát egyébként visszateszik az eredeti, Hermina út felőli oldalra, amely elé új rózsakertet is kialakítanak. Erről ennek a videónak a végén látható egy látványterv.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!