szerző:
hvg.hu

De kicsi! És miért ilyen kerek? - aki először ül repülőn, ez a két gondolat rögtön felmerülhet benne az ablakok láttán. A fizika törvényei tették ilyenné a kilátást, illetve három katasztrófa.

1954-ben bemutták a Comet repülőgépeket, amelynek ablakai négyzet alakúak voltak, majd három hónapon belül három balesetük is volt, a zuhanások összesen 67 áldozatot követeltek. Az esetek kivizsgálása során kiderült: az ablakok alakja is felelős.

Az ok egyszerű fizika: a magasba szállás közben a levegő nyomása és a repülőben érzett nyomás között egyre nagyobb a különbség, amelyet az egyenes vonalú tárgyak kevésbé tűrnek, ahogy a videóban is látható, egy vasdarab képes eltörni ilyen nyomáskülönbségtől. Mivel az ablakok "érzik meg" leginkább ezt a nyomáskülönbséget az utastér és a levegő között, kerekítettnek kell lenniük.

A nyomáskiegyenlítés miatt ezért egy apró, szinte észrevehetetlen lyuk is van a repülőgépek ablakain.

A kerekített ablak másrészről aerodinamikai szempontból is jót tesz, hiszen ahogy a videó végén is látható, a repülőgépek oldalán sokkal könnyebben tör utat magának a levegő egy lekerekített ablaknál, mint egy négyzet alakún keresztül.