szerző:
MTI

Iváncsik Imre (MSZP) arra szólította fel a kormányt, hogy egyeztessen a társadalmi partnerekkel és hagyja abba a visszamenőleges törvényhozást.

A szocialista Iváncsik Imre szerint romokban hever a demokrácia, a jog- és létbiztonság, az állam iránti bizalom. Jogállamban visszamenőleges hatályú törvényhozás tűrhetetlen és elfogadhatatlan - mondta, s a korkedvezményes nyugdíjak elvételét lehetővé tévő alkotmánymódosítást hozta példaként. A rendvédelmi dolgozókkal áltárgyalásokat folytattak, s álságos módon egyéni képviselői indítványt nyújtottak be - sorolta kifogásait, majd felszólította a kormányt, hagyja abba a visszamenőleges törvényhozást, folytasson érdemi párbeszédet a társadalmi partnerekkel.

Kontrát Károly erre azt mondta, hogy az előző kormány nem fizette ki a tűzoltóknak járó 7 milliárdos túlmunkadíjat, amit a mostani kabinetnek kell megtennie. Ha időben átutalják, nem okoztak volna 5 milliárdos kárt az országnak - mondta. Szavai szerint tisztességes, érdemi egyeztetés folyt a szakszervezetekkel. Hozzátette: míg 1998-ban 4.232 korai nyugdíjas volt, 2002-ben 1.200 sem, 2010-ben pedig 29.342. Ez idén 62 milliárdba kerül, amit az ország nem bír elviselni - közölte.

Iváncsik Imre
©