Áder lett az államfő – percről percre

PERCRŐL PERCRE

Szerző:


Címkék: ; ; ;

A Sándor-palota díszes falai sem fogják eltakarni hazámat – mondta Áder János első államfői beszédében, amelyben hangsúlyozta, hogy a magyar érdekek és értékek szószólója lesz, bosszú helyett pedig a hibák kijavítását javasolta. Áder Jánost az első fordulóban megválasztották a fideszesek államfőnek. Az ülésen Schmitt Pál is megjelent, aki már az átadás-átvételre koncentrál. Áder: Magyarország népe sikerre született

2012. május 02., szerda | 15:57

A Fidesz pártcsaládja is gratulált Ádernek

Levélben gratulált Áder Jánosnak Magyarország köztársasági elnökké választása alkalmából Joseph Daul, az Európai Parlament (EP) néppárti frakcióvezetője. Daul szerint a megválasztás annak a kézzel fogható eredménye, hogy Áder János hosszú időn át elkötelezetten dolgozott a közjó érdekében. A frakcióvezető kitért arra, hogy Áder János eddigi EP-képviselő személyében a néppárti frakció egyik legtevékenyebb olyan tagját ismerte meg, aki egyszerre több fontos témával képes foglalkozni. 

"A környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságban végzett munkájával Ön megmutatta, hogy mennyire felkészült bonyolult kérdések kezelésére" - írta levelében a néppárti EP-frakcióvezető. Külön kiemelte az Áder nevéhez fűződő eredmények közül azt az EP-határozatot, amely a cianidos bányászat uniós szintű betiltásának szükségességéről szól, valamint azt, amely a Seveso III-ként ismert uniós irányelvvel kapcsolatos. 

Joseph Daul azon meggyőződésének adott hangot, hogy Áder János bölcs és lelkiismeretes államfő lesz. Tekintettel az elmúlt két évtizedben betöltött, különböző fontos tisztségekben szerzett tapasztalataira, Áder személye Daul szerint kitűnő választás volt az államfői posztra. 

"Bízom abban, hogy az Ön elkötelezettsége az európai értékek mellett, valamint az igazságtalanságokkal szembeni érzékenysége kulcsfontosságú vezérelv lesz az Ön számára az elnökség ellátása során" - írta az EP néppárti frakcióvezetője.

2012. május 02., szerda | 13:16

Schmitt az ország jó híréhez akar hozzájárulni ezentúl

Schmitt Pál utódjának szerdai megválasztása után az MTI-nek azt mondta: nagyon jó választásnak tartja Áder Jánost a posztra, aki rendkívül jártas a politikában.  "Kétharmadot kapott a parlamenttől, és ez a kétharmad az egész ország kétharmadát képviseli" - mondta, hozzátéve: Áder János legitimitása és politikai előélete is százszázalékos.
A volt köztársasági elnök arról is beszélt, azon lesz, hogy a legjobb tudása szerint adja át a hivatalát utódjának. 

A volt államfő saját terveiről szólva elmondta: az életművét az ország jó híréhez való hozzájárulással, vagy a fiatalok egészségre való neveléssel próbálja folytatni. Schmitt munkájára emellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is számít, ahol 80 éves koráig tag maradhat.

2012. május 02., szerda | 12:50

LMP: forduljon Áder az ombudsmanhoz

Az LMP nem vett fel szavazólapot és nem szavazott - mondta Jávor Benedek hozzátéve, a demokrácia hídja tovább enyészik. A legkisebb ellenzéki párt frakcióvezetője szerint ennek az az oka, hogy Áder jelölése nem felel meg az elvárásoknak, amik a demokratikus intézmények tekintélyének helyreálításához szükségesek. Jávor szerint ugyanis Schmitt Pál plágiumügyével megrendült a demokratikus intézményekbe vetett bizalom, és ezt úgy lehetett volna helyreállítani, ha konszenzusos jelöltet állítottak volna.

Jávor megismételte, Áder személyével szemben is kritikákat fogalmaztak meg, hiszen csak a Fidesz politikai tevékenységéhez köthető. Ugyanakkor Áder megválasztását követően meg kell hagyni az esélyt, tud-e az alkotmányosság őre, a nemzet egységének megtestesítője lenni.

Kérik, hogy a választási és az igazságszolgáltatási törvényeknél szimbolikusan kérje meg Szabó Máté ombudsmant, hogy ezeknek a törvényeknek az ügyében kérjen alkotmányossági felülvizgsálatot az Ab-nél.

Jávor Áder beszédéről azt mondta, "a beszédben felcsillantotta annak esélyét, hogy Schmitt-től különböző elnöki pozíciót fog vinni. De a puding próbája az evés". Elmondta, hogy az LMP-sek nem énekelték a Székely Himnuszt, mert egy magyar jogszabály se nevesíti mint hivatalos eseményen eléneklendő szerzeményt. "Ennek a köztársasági elnöki választáson nincs helye - tette hozzá.

2012. május 02., szerda | 12:31

Koccintanak a képviselők

Tudósítónk jelentése szerint Áder Jánossal koccintanak a képviselők, a nagykövetek és a közjogi méltóságok.

2012. május 02., szerda | 12:24

Tetszett a fideszeseknek Áder beszéde

A fideszes Nagy Gábor Tamásnak nagyon tetszett Áder beszéde, mint a hvg.hu-nak mondta, "ilyet vártunk". Hasonlóan vélekedett Simicskó István is, aki azt mondta, "mindenkihez szólt, határon túl és határon innen, a nemzet egységét fejezte ki".

A jobbikos Balczó Zoltán szerint az államfői nyitóbeszédhez mérten szép és általános volt. Ugyanakkor több konkrétumot várt volna. Reméli, Áder felül tud majd emelkedni a pártfunkción, és "a törvényhozás valódi kontrollja tud majd lenni".

2012. május 02., szerda | 12:21

Orbán: Áder, a horgonyember

Orbán Viktor az újságíróknak Áder János horgonyemberi jelentőségét méltatta.

2012. május 02., szerda | 12:03

Két óra alatt végeztek

A házelnök lezárta az ülést, és május 7-re összehívta a parlamentet.

2012. május 02., szerda | 12:00

Énekelnek a képviselők

Áder beszéde után a képviselők elénekelték a Szózatot és Székely Himnuszt.

A parlamentben először az Országgyűlés alakuló ülésén, 2010 május 14-én énekelték el a Székely Himnuszt. Akkor a parlamenti ülés végén a Szózat után jobbikos képviselők kezdték el énekelni, majd a Fidesz-KDNP képviselői közül is többen bekapcsolódtak.

2012. május 02., szerda | 11:58

"A haza minden előtt"

Áder János beszédében üzent az embereknek: így szólt az édesanyákhoz, az idősekhez, a feltörekvő fiatalokhoz, a magyar vállalkozókhoz, az egészséges polgárokhoz, a fogyatékkal élőkhöz, a megalázottakhoz és megtévedtekhez, a hívőkhöz és nem hívőkhöz, 56 hőseihez, az országban élő kisebbségekhez, a határokon túl élő magyarokhoz, az EU-hoz és a rábaközi emberekhez.

Beszédét Kölcsey idézetével zárta: "A haza minden előtt".

2012. május 02., szerda | 11:49

Áder a magyar érdekek elnöke lesz

Mindig mindenütt, a magyar érdekek és értékek szószólója leszek - közölte, majd hozzátette: "A Sándor-palota díszes falai sem fogják eltakarni hazámat".

Áder öt év múlva elégedett lenne azzal, ha néhány ügyben sikerülne közös nevezőre jutni, példaként hozta fel a teljesítmény megbecsülését.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


Áder lett az államfő – percről percre
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X