szerző:
hvg.hu

A magyar prostituáltak képviselik a Hollandiában dolgozók "legalját" – állítja Maaike van Groenestyn, egy prostituáltakkal foglalkozó holland alapítvány munkatársa.

A kirakatokban dolgozó prostituáltak többsége közép-amerikai és kelet-európai: magyar, román, és bolgár – mondta Maaike van Groenestyn, a Vörös Fonal prostituáltakat támogató holland alapítvány munkatársa a Magyar Narancsnak adott interjújában. Az alapítvány a Hollandiában dolgozó prostituáltak körében végez felvilágosító munkát a legális lehetőségeikről, és megpróbál kiállni az emberkereskedelem áldozatai mellett is.

©

Elmondása szerint Hollandiában körülbelül 25-30 ezer prostituált dolgozik, akiknek 90 százaléka nő, a többiek pedig férfiak és transzneműek. Mint mondta, a magyarok száma kiemelkedően magas a prostituáltak között, az alapítványa adatai szerint Hágában a prostituáltak körülbelül fele, míg Amszterdamban az egyharmada is magyar lehet. A magyarokkal és a bolgárokkal nehéz kapcsolatot teremteni, mert szervezett embercsempészbandák futtatják őket, akik állandóan megfigyelés alatt tartják a lányokat, akik ezért félnek.

A Hollandiában dolgoztatott magyar nők többsége 18 és 23 év közötti, általában cigány származású, hogy fiatalkorúak dolgoznak-e közöttük, azt a hamis papírok miatt nehéz megállapítani. Van Groenestyn szerint a magyar prostituáltak többsége Nyíregyháza környékéről érkezik, mert ott működik a legnagyobb embercsempész-hálózat.

Általában szakképzetlen nőkről van szó, többségük kényszer hatására kerül Hollandiába, de van olyan is, akit a saját családja ad el. Az aktivista szerint sokan egy gyermeket is otthon hagytak Magyarországon, akivel könnyen zsarolhatók lesznek, ezért a magyar nők nem is tesznek soha feljelentést az embercsempészek ellen.

Van Groenestyn szerint a magyar lányok többsége drogozik vagy iszik, ezért még a magyar nyelvű, vagy az analfabéták számára készült segítő tájékoztatót sem értik meg. Az aktivista úgy tapasztalta, hogy a magyar prostituáltak ápolatlanabbak a románoknál és a bolgároknál is, mert alig mosakodnak, és soha nem használnak óvszert.

"Ezt nem jó kimondani, de ebben a pillanatban ők alkotják ennek a világnak a legalját" – mondta Maaike van Groenestyn a magyar prostituáltakról, akik szerinte "külön kategóriát" képviselnek Amszterdam vörös lámpás negyedében, mert olcsóbban dolgoznak a többieknél, és mindent bevállalnak.

Az aktivista szerint a helyzetet csak úgy lehetne megoldani, ha Magyarországon is működne egy preventív, felvilágosító rendszer, amely megakadályozná, hogy a nők kikerüljenek Hollandiába.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!