szerző:
hvg.hu

Reagált az Emmi arra a megkeresésünkre, hogy miért szüntették be a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetőségét. A minisztérium állásfoglalása alapján a már beadott felvételikre nem vonatkozik a korlátozás.

Mint pénteken megírtuk, a közoktatási törvény módosítása után megszűnt a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetősége, és ennek hatálya kiterjedt a felvételire már jelentkezett diákokra is. Az Emmi reagált cikkünkre, egyfelől megindokolta a lépést, másfelől tisztázta, hogy azokra nem vonatkozik a döntés, akik már beadták a jelentkezést, és félő volt, hogy szombaton hiába indulnak el felvételizni.  

A minisztérium a hvg.hu-nak eljuttatott állásfoglalása szerint egyrészt az indokolta a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetőségének megszüntetését, mert előfordult, hogy jó tanulmányi eredménnyel is ismételtek volna évet tanulók (9., 11. évfolyamot). Másrészt pedig azért, mert túl nagy ár volt az Emmi szerint az elvesztegetett tanulmányi év (amit a diák megismételni kényszerült), illetve szerintük az sem szült jó vért, amikor egy évvel idősebb tanuló jelent meg egy osztályközösségben.

Nem vonatkozik azonban a rendelkezés azon gyerekekre, aki már beadták a felvételit. "Tekintettel azonban arra, hogy a középfokú felvételi eljárás során már egyes tanulók jelentkeztek a törvény hatályba lépése előtt (2014. december 9-ig), ezen tanulók esetében – figyelemmel a megkezdett eljárásra – ez a szabály még nem érvényesíthető."

Mégis mehetnek felvételizni, akik már jelentkeztek
©

Az Emmi ezután felhívja a figyelmet arra, hogy az iskolai követelmények ismertek, az iskolák pedig segítik a felzárkóztatást, felkészítést, segítenek a pedagógiailag helyes döntés meghozatalában – ezért ha szerintük egy diák felsőbb osztályba léphet, nem indokolt szülői kérésre mégis ugyanabban az évfolyamban tartani. Az iskolatípusok közötti váltásra pedig továbbra is marad mód – "ha például a gyermeket nyolc évfolyamos gimnáziumba nem veszik fel, akkor két év múlva a hat évfolyamos képzésbe jelentkezhet, majd utána négy évfolyammal működő gimnáziumokba vagy más középiskolába". 
 
Kérdés, mi lesz azokkal, akik egy év után csak egyszerűen iskolát váltottak volna ilyen módon, mert rosszul változtattak, és már más érdekli a gyereket – ezek szerint akkor nekik két évet le kell húzni az iskolában, és csak akkor válthatnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!