szerző:
hvg.hu

Miskolc önkormányzatának ki kell dolgoznia az intézkedési terveket azok tekintetében is, akik már elköltöztek az úgynevezett számozott utcákból, és a kiköltöztetni szándékozott embereknek is megfelelő lakhatást kell biztosítaniuk a jogerős határozat szerint.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság január 25-én kihirdetett jogerős határozatában elutasította Miskolc felülvizsgálati kérelmét, amelyet az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH)elmarasztaló döntése ellen nyújtott be – olvasható a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda honlapján.

2015. júliusában ugyanis az EBH az általa lefolytatott vizsgálatának eredményeként ötszázezer forintra bírságot szabott ki Miskolc önkormányzatára, amiért az úgynevezett számozott utcákban élő embereket a városrész telepfelszámolási programjában hátrányosan megkülönböztette. Az EBH egyben arra is kötelezte az önkormányzatot, hogy az érintetteknek megfelelő lakhatási körülményeket biztosítson.

©

A hatóság döntésével arra is kötelezte az önkormányzatot, hogy 2015. szeptember 30-ig dolgozzon ki intézkedési tervet arra, hogy a telepfelszámolást következtében korábban már hajléktalanná vált, vagy az intézkedés alá eső személyek emberhez méltó lakhatási feltételeinek biztosítása érdekében milyen konkrét lépéseket kíván tenni. Kötelezték az önkormányzatot arra is, hogy az EBH határozatát 90 napra az önkormányzat internetes oldalán megjelentessék. (Tavaly júniusban az ombudsman is elmeszelte az önkormányzatot.)

Miskolc önkormányzata felülvizsgálatot kért az EBH döntésével kapcsolatban, és a határozat felfüggesztését kérte. Kriza Ákos polgármester pedig kijelentette, tovább folytatják az általuk telepfelszámolásnak titulált gyakorlatot. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a rendelkező részében már akkor kimondta, hogy a határozat végrehajtásának felfüggesztésére nincs lehetőség, hiszen a határozat végrehajtásához közérdek fűződik, mert az önkormányzat diszkriminatív gyakorlata sok ember, köztük sok kiskorú méltósághoz és lakhatáshoz való jogát sérti, de az önkormányzat ennek nem tett eleget.

©

Az Egyelő Bánásmód Hatóság döntésével kapcsolatban jogorvoslati kérelemmel élt Miskolc önkormányzata a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál. Múlt év novemberében a bíróság a felülvizsgálati kérelem ügyében azért nem tudott határozatot hirdetni, mert Miskolc önkormányzata a tárgyalás előtt 5 nappal egy 85 oldalas keresetkiegészítést nyújtott be. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság áttekintette Miskolc keresetkiegészítését, de a hétfőn kihirdetett döntésében elutasította azt.

A most kihirdetett határozatban a bíróság helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság korábbi határozatát, így Miskolc önkormányzatának ki kell dolgoznia az intézkedési terveket azok tekintetében is, akik már elköltöztek az úgynevezett számozott utcákból, és a kiköltöztetni szándékozott embereknek is megfelelő lakhatást kell biztosítaniuk. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!