szerző:
hvg.hu

Az ENSZ tevékenysége ellen szólaltak fel egy amatőr videóban magyar diákok. A felvétel elkészítéséhez a hátteret a Szety putyinista ifjúsági szervezet, valamint az orosz "Katonatisztek lányai" csoport adta. Az orosz propagandát Európa több országában kívánják diákokkal terjeszteni, az Átlátszó Oktatásnak nyilatkozó egyik forrás már a lengyel és a cseh verziót is látta.

Több magyar oktatási intézmény tanulója is felszólította egy amatőr videóban az ENSZ-t, hogy változtasson politikáján, melyet szerintük az Amerikai Egyesült Államok irányít, valamint a szervezet az amerikai érdekeik szerint cselekszik. A felvétel elkészítése mögött az Átlátszó Oktatás szerint orosz propagandisták állhatnak.

A videó magyar kiadását előző hét szerdáján töltötték fel a YouTube-ra, azonban a portál megtalálta ennek korábbi orosz verzióját is, melyet az orosz nacionalista "Katonatisztek Lányai" töltöttek fel. A csoport először a Krím-félsziget orosz megszállásakor szerzett kisebb hírnevet, mikor a putyinista Szety (Hálózat) ifjúsági szervezettel közösen vonultak fel a frissen elfoglalt Szevasztopolban Vlagyimir Putyin képével.

Az ÁO-nak sikerült beszélnie a szervezésre rálátó forrással is, elmondása szerint fiatal orosz kapcsolattartók küldték át a felolvasandó orosz szöveget fordításra. A felvételhez a magyar főkoordinátor beszervezett 6 fiatalt maga mellé, az elkészített felvételt pedig már az oroszok vágták meg. A feliratozáson is látszik, hogy az angol feliratban – melynek kevés köze van a magyar szöveghez – módszeresen a nevek oroszos átírása olvasható. A kész felvételt visszaküldték a magyar résztvevőknek, akik ezt feltették egy magyar profillal is.

A felvételt megosztották az orosz közösségi oldalakon, megjelent az Odnoklassnikion és a vkontakte oldalán. Nem sokkal később már a magyar feltöltés jelent meg a Kiállunk Oroszország mellett Facebook-csoport oldalán is, mely már meghaladta a tízezer megtekintést.

A putyinista Szety által adott hátteret az is igazolja a portál szerint, hogy az egyik orosz szervező átküldte a videó alapjául szolgáló propagandafelvételt is a magyaroknak, ami a közelmúltban a Szety hivatalos feltöltéseként jelent meg a YouTube-on.

A magyar forrás szerint egész Európában hasonló felvételekhez toboroznak diákokat, ő már az elkészült cseh és lengyel verziót is látta. Ez egy párhuzamos propaganda mellett fut, amit orosz diákokkal készített felvétellel indítottak útjára. Az orosz diákok azt követelik, hogy az ENSZ állítsa nemzetközi bíróság elé Barack Obamát, illetve egy petíciót is indítottak a Fehér Ház oldalán, melyhez már 90 ezren csatlakoztak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!