szerző:
MTI

Az állami felelősségvállalásnak működnie kell az oktatásban, ezért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ minden költségének fedezetét biztosítják, "ha hiány van, akkor meg kell oldani a költségvetésből" - mondta a kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Kovács Zoltánt arról kérdeztek, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a Klik "nem hibátlan szervezet", ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az állami fenntartói jog megkérdőjelezhetetlen, az nem lehet vita tárgya. A pedagógusok követelései között szerepel, hogy a Klik ne élhessen nagyobb jogkörrel a többi fenntartóhoz képest, csak azért, mert állami szerv, ugyanakkor dolgoznának azon, hogy minél több önkormányzat visszavehesse a későbbiekben az iskolákat.

A Klik kifizetetlen számláinak összege 17 milliárd forint - mondta Lázár János a csütörtöki sajtótájékoztatón. Kovács Zoltán szerint a következő hetekben, hónapokban alakul ki, mennyire kell centralizáltan, mennyire lehet decentralizáltan működtetni a Kliket.

A kormányszóvivő kiemelte: az állam három éve felelősséget vállalt a közoktatásért, mely átalakítás célja az volt, hogy felszámolják azt a rendszert, amelyben alapvetően az önkormányzatokra "hárították" az oktatási intézmények finanszírozásának feladatát, és az állam kevesebb, mint a felét állta ezeknek a költségeknek.