szerző:
MTI

A belügyminiszter szerint a műszaki akadály betölti funkcióját, sikerrel állítja meg a menekültek áradatát. Külön egységet állítottak fel a kerítés hibáinak kijavítására.

Külön egységet állítottak fel a magyar határkerítés helyreállítására, ha megrongálják azt - nyilatkozta az M1-nek hétfőn Pintér Sándor belügyminiszter, aki továbbra is hatékonynak tartja a műszaki határzárat.

A kerítés tavaly október közepi megépítése állította meg a menekültáradatot - mondta Pintér. Korábban volt olyan nap, amikor tízezren érkeztek a magyar határokhoz és át is keltek rajta. "Ma van olyan nap (mostanában már éppen nincs - a szerk.), amikor egyetlen egy ember sem próbál átlépni a kerítésnél" - hangsúlyozta, hozzátéve: "számomra ez hatékony."

©

Pintér Sándor szerint a kerítés javításának költségei jelenleg minimálisak. Az igazán nagy tételt a megerősített rendőri jelenléttel kapcsolatos kiadások jelentik.

Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte, hogy tavaly ősz óta a legtöbb, 501 határsértőt fogtak el péntektől vasárnapig az ország területén. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 113, szombaton 151, vasárnap pedig 237 határsértőt fogtak el.

©

Már nappal is egyre több a migráns a szerb-magyar határ térségében, a vajdasági oldalon folyamatosan bukkannak föl tíz-húsz fős csoportok.

A migránsok mozgását a határt őrző rendőrök és katonák távcsővel, valamint technikai eszközökkel folyamatosan figyelik. Hétfőn kora délután a katasztrófavédelem drónja szállt föl Mórahalom közelében, és a járőrök a drónra erősített kamera képén követték nyomon a határ túloldalán tartózkodókat. Hétfőn rendőrségi helikopter is járőrözött a térségben, a határ mentén telepített hőkamerák segítségével pedig már több kilométeres mélységben felfedezhető, ha a migránsok a zöldhatár felé tartanak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!