szerző:
hvg.hu

Az LMP és európai testvérpártjai is félreértették a helyzetet, de rá kellett jönniük, hogy a mostani a migránshullám teljesen új jelenség, amelyhez a klasszikus emberi jogi érvelés és a Genfi Egyezmény nem nyújt eligazítást – mondja Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője a Mandinernek adott interjúban.

Az LMP és ő maga is későn ismerte fel, hogy egyáltalán nem a huszadik századból ismert, klasszikus menekültügyi helyzettel állunk szemben, tehát a klasszikus emberi jogi érvelés egyszerűen kicsorbul a valóságon – mondta Schiffer András, a párt társelnök-frakcióvezetője a Mandinernek adott interjúban, és szerinte nincs ebben semmi szégyellni való, hogy másképpen kellett volna értékelni a helyzetet, mint egy évvel korábban.

Schiffer azt mondja, az 1951-es, menekültekkel való bánásmódot szabályozó Genfi Egyezmény egy tipikusan múlt századi menekülthelyzetekre reagált, amelyben a menedéket adó ország nagyjából látja, hogy mely területről érkeznek a menekültek és maximálisan mekkora lehet a létszám. A genfi menekültügyi rezsim felett azonban mára eljárt az idő, és nem ismertük fel, hogy a mostani migránsválsághoz már nem nyújt eligazítást – mondja a pártvezető.

©

Az LMP sem tette kellő hangsúllyal az asztalra már a legelején, hogy három csoport van – fogalmaz Schiffer, egészen pontosan a tényleges menekültekre, a gazdasági bevándorlókra és a terroristákra gondolt.

Azt azonban világossá teszi Schiffer, hogy az önkritika arra vonatkozik, hogy az LMP-nek zöldpártként kiemelten látniuk kellett volna a helyzet globális válságjelenségből adódó újszerűségét, hogy a jövőben nem csak háborús népirtások elől kelnek majd útra tömegek, hanem klímamenekültekre is lehet számítani.

Schiffer azért azt is elmondta, hogy van, amiben ma sem változott a véleménye, számára a kormányzati plakátkampány, az emberek hergelése mára sem nyert legitimitást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!