szerző:
hvg.hu

Az Oktatói Hálózat a Tanítanék-csoporttal 5 pontban fogalmazta meg követeléseit a kormány felé a felsőoktatás átalakítására – többek között a kancellárok és a konzisztóriumok rendszerét is megszüntetnék.

Az Oktatói Hálózat korábban csatlakozott a pedagógustiltakozás egyik bástyájának számító miskolci Herman Ottó Gimnázium támogatóit tömörítő Tanítanék Mozgalomhoz. A felsőoktatási szféra egyik autonóm érdekvédelmi szervezeteként csatlakoztak a Civil Közoktatási Platformhoz is. A CKP által korábban kiadott 12 pontos közoktatást érintő követelései mellett az OH meghirdette a felsőoktatás átalakítását célzó 5 pontos javaslatát – közleményük a Tanítanék Mozgalom oldalán jelent meg.

Az Oktatói Hálózat hallgatókkal közös tüntetése 2013-ban.
©

Követelik, hogy a kormány tárja szélesebbre a felsőoktatásba való bejutás lehetőségét, szüntesse meg egyes szakok diszkriminációját, illetve fizetőssé tételét. Ezzel céljuk, hogy Magyarország hosszú távon is tartani tudja az Európai Unió felé tett vállalásokat, mely meghatározza a diplomások minimális arányát.

Megszüntetnék a kancellárok és konzisztóriumok rendszerét, megerősítve az egyetemek és főiskolák autonómiáját. Ezen túl el szeretnék érni, hogy átláthatóbb legyen az oktatók minősítési rendszere – ez hasonlatos a pedagógusok minősítéséhez, ám intézményenként változó rendszerben.

Követelik, hogy a kormány növelje meg az oktatásra fordított költségvetési forrásokat a GDP 6 százalékára – ez egyezik a pedagógusok követelésével –, ezen belül a felsőoktatásét legalább 1 százalékra.

Az oktatók, kutatók és a munkájukat segítő dolgozók fizetésének emelését is követelik, elvárják, hogy jövedelmük elérje a visegrádi országok átlagát.

A "semmit rólunk nélkülünk" elv alapján követelik, hogy a jövőbeni változtatásoknál a felsőoktatás és a kutatás feltételeit meghatározó minden kérdésben legyen szava az érintettek szakmai és érdekvédelmi szervezeteinek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!