szerző:
hvg.hu

A nagyvállalkozó csendben kivár, de figyeli a Fidesz belső életét és az ellenzéket is, és vagyona tekintélyes részét hajlandó lenne feláldozni egy kormányváltásért. Vona Gábort, akivel nemrég ismerkedett össze, ugyanakkor még nem tartja alkalmas kormányfőnek, bár a Jobbik elnöke emlékezteti őt a fiatal Orbánra. A Jobbik tagadja, hogy bármiféle közeledés lenne a párt és a nagyvállalkozó között.

Nem hajlandó visszavonulni a közélettől, nem akar nyugdíjas milliárdosként élni Simicska Lajos. A nagyvállalkozó követi a Fidesz belső hullámzásait, és emberein keresztül a legkisebb feszültségről is értesül, de figyeli az ellenzéket is – mondta a szerdai Népszabadságnak két, az üzletember megfontolásait ismerő forrás. 

Mint kiderült, Simicska vagyona jó részét feláldozná azért, hogy leváltsék az Orbán-kormányt, és élénken követi Vona Gábor, illetve a Jobbik tevékenységét. Vona a fiatal Orbán Viktorra emlékezteti, de úgy látja a Jobbik egyelőre nem kormányképes erő – mondták a jólértesült források Simicskáról.

A lap megkérdezte Simicska ismerőseit arról az ominózus novemberi estéről is, amikor az A38-on egy konzervatív fórumon összeismerkedtek Vonával, és Simicska nyugtalanító dolgokat mondott a Fidesz működéséről. Erről a nagyvállalkozó ismerősei azt mondták, Simicskát a kíváncsiság vitte a Jobbik elnökéhez, kíváncsi volt a reakcióira, arra, hogy milyen személyiség, milyen politikai képességei vannak. A rövid találkozó lezajlott, de az üzletember egyelőre úgy döntött, kivár.

©

Vezető fideszesek már régen összeházasították Simicskát a Jobbikkal: Lázár János például egy tavaly áprilisi kormányinfón azt mondta, bimbózik a szerelem a Jobbik és a Simicska érdekeltségébe tartozó Hír Tv között, amit a Hír Tv felelős szerkesztője a Facebookon tagadott. Ennél jóval erősebben fogalmazott októberben Orbán Viktor, aki a parlamentben a Jobbiknak célozva megjegyezte: "úgy látom, a Jobbiknak van egy újdonsült nagybirtokos támogatója, aki meglehetősen befolyásos. Na, hogy ízlik a zsoldoskoszt?" Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő magyarázata arra utalt, hogy ezen Simicskát értette a kormányfő.

A lap által most megkeresett jobbikosok – csakúgy, mint a Simicska Lajos körébe tartozó források – ugyanakkor határozottan tagadják, hogy a párt a vállalkozó anyagi támogatását is élvezné. Simicska abban sem biztos, hogy Vonából lehet Orbán kihívója: bár nem tartja tehetségtelennek, úgy véli, még nincsen készen, ahogy stábja sem elég erős.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője azt mondta, az A38 óta nem is találkozott Simicska és Vona. A pártelnök maga úgy interpretálta a jobbikosoknak a beszélgetést, hogy oldott, de távolságtartó társalgás folyt kettejük között. A szóvivő szerint nem tapasztalható közeledés Simicska és a párt között, bármilyen logikus lépés is lenne ez a nagyvállalkozó részéről. A Simicska-médiumokban tapasztalható Jobbik-előretörés ugyanúgy érvényes a baloldali ellenzék tagjaira is, ez egyszerűen a Fidesz bojkottjáról szól – tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!