szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az a szomorú hírünk van, hogy a Fidesztől a legutóbbi hetekben látott ámokfutást részben magunknak köszönhetjük. Addig ugyanis, amíg a magyar választók maximálisan támogatják a Fidesz menekültpolitikáját, Orbánék sérthetetlennek érzik magukat.

Az elmúlt pár hétben valószínűleg már olyanoknak is sok volt néha a Fideszből, akik egyébként bírják őket. Jóformán naponta történtek ugyanis olyan, a kormánypárt környezetéből indított húzások, amelyek joggal érzett nyugtalanságot bármely választópolgár.

A szavazás eredménye cikkünk írásakor

A jegybanki közpénz átalakulása - 38,6 %

Kopaszok az NVI-ben - 23,3 %

Orbán népszavazása - 18,8 %

A pedagógustüntetők lejáratása - 7 %

Újabb stadionépítés - 6,9 %

Habony bevédése - 3,4 %

Mezőhegyesi földvisszavétel - 1,3 %

Salgótarjáni csekktrükk - 0,9 százalék

A szavazás nem reprezentatív felmérés.

A legdurvább eseteket ebben a cikkben gyűjtöttük össze, és arra is megkértük olvasóinkat, hogy szavazzák meg, melyik volt számukra a leginkább bicskanyitogató húzása a kormányoldalnak. A szavazás természetesen nem reprezentatív, ezért valódi rangsort nem jelent, de érdekesnek találtuk, hogy nem az erős szimbólummá váló Habony-ügyekre érkezett a legtöbb voks a hvg.hu olvasóitól, hanem az MNB-alapítványok közpénztranszformációs elméletére, valamint a két népszavazási ügyre: a kopaszbotrányra és Orbán nemzetmentő népszavazási blöffjére.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy egy politikai elemző mit lát a kormányoldal hetek óta tartó ámokfutása mögött, és arra is, vajon az olvasóink által kiválasztott témák szerinte is a legnagyobb elutasítottságú esetek közé tartoznak-e.

Nem érdemes éles határt húzni az absztrakt közjogi botrányok (ilyen a népszavazási kezdeményezés) és az egyéb, kézzelfoghatóbb balhék közé (mint például az MNB-pénzek lenyúlása), mondja erről a hvg.hu-nak Krekó Péter, a Political Capital elemzője. A lényeg ugyanis az, hogy az a negatív történet épül most a rendszer működéséről, amely olyan, szépen megragadható szimbólumokon keresztül, mint a hatalmi erőszakot jelképező kopaszoké, vagy a közvagyon magánvagyonná alakítását lelkesen magyarázó Kósa Lajosé, egészen szépen bemutatható.

Szerinte az, hogy ilyen mennyiségben jönnek most ezek a témák, a rendszer tehetetlenségi erejét jelzi, és mögötte olyan hatalmi gátlástalanság húzódik meg, amely már nem számol a tettek politikai következményeivel. Mintha azt gondolnák, hogy akármi történik, a menekültválság úgyis megoldja a helyzetet, mert abból majd úgyis Orbán Viktor fog jól kijönni.

Ezek a mindenki számára közérthető ügyek valahol mind ugyanarról szólnak: hogy van egy olyan hatalom, amely csak önmaga megerősítésére és anyagi hasznának a maximalizálására törekszik, a közérdek pedig mintha eltűnne ebben a képletben – mondja Krekó, aki a Medián legutóbbi kutatására rímelve azt mondja, megroggyanhat a Fidesz támogatottsága a botrányok miatt.

Az már más kérdés, hogy a hvg.hu szavazásán az Orbán Viktor által múlt szerdán bejelentett kvótaellenes “nemzetmentő” népszavazás is dobogós helyen végzett, pedig egy reprezentatív felmérésben ez feltehetően nem találna ekkora elutasításra. Minden kutatás azt mutatja, mondja Krekó, hogy a magyarokat a menekültekkel szembe állítani nagyon könnyű politikai gyakorlat, és ez még akkor is így van, ha netán a mostani népszavazási ügyről egyre többen sejtik, hogy olyan öncélú manőver, amely csak arra jó, hogy amíg erről beszélnek, addig se essen szó a közoktatásról, se egészségügyről, se korrupcióról.

Orbán abban érdekelt, hogy a menekültválság súlyosbodjon, a kormány is mintha már retorikailag is azt készítené elő, hogy itt sokkal komolyabb konfliktusok lesznek, mint korábban, a miniszterelnöknek ugyanis az a politikai tapasztalata, hogy ez az a téma, amely politikailag meg tudja őt menteni – mondja az elemző.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!