szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: Áder János betett a kormánytöbbségnek és főleg Matolcsy Györgyéknek; a kormány megijedt attól, hogy majd a menekültek megijednek, ettől meg az emberek is megijednek; kiderült, hogy a lakosság bizony a tiltakozó tanárokkal ért egyet, és nem esik hasra Orbánék oktatáspolitikájától, sőt!

- A kormány úgy érezhette, túlságosan is visszafogott a lakosság menekültügyben, emelte tehát a tétet, és országos válsághelyzet kihirdetését ígérte. Az érvelés nem tűnik túl erősnek, pusztán arra hivatkoztak, hogy nem tudni, milyen reakciót vált ki a menekültekből az, hogy lezárnak előttük minden határt. A válsághelyzet kihirdetésének vannak azonban konkrét feltételei, amelyek azonban most nem teljesülnek. Nem véletlen, hogy több jogvédő szervezet is azonnal bírálta a döntést. Így tett a Helsinki Bizottság, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az EKINT, meg persze az ellenzéki pártok is. Már ha most is arról a "tömeges bevándorlás okozta" válsághelyzetről van szó, amelyet tavaly a menekültügyi törvény alapján elrendeltek a határ menti megyékben - ugyanis Gulyás Gergely ház- és Fidesz-alelnöknek nekiszegezték a kérdést, de nem tudta megválaszolni. A válsághelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet még nem jelent meg a közlönyben, ha ez megtörténik, okosabbak lehetünk, addig pedig nincs is válsághelyzet.

-  Áder János nagy szomorúságot okozhatott a kormánypárti frakciókban, de még inkább a jegybankban, mivel nem írta alá az MNB alapítványainak költéseit, illetve a Magyar Posta egyes ügyleteinek elrejtésére alkalmas törvénymódosításokat. A köztársasági elnök megállapítása szerint az MNB-törvény módosításai nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, emellett a változtatás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével. Ezért ő nem írt alá, hanem előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól.

- Vannak azonban további okai is a kormány szomorúságának: a HVG számára készített Medián-felmérésből ugyanis az derült ki, hogy a lakosság több mint háromnegyede egyetért a tiltakozó pedagógusok céljaival, és majdnem kétharmaduk még a tanársztrájkot is elfogadható eszköznek tartja. A megkérdezettek 42 százaléka szerint a jelenlegi kormány (is) felelős az oktatásban kialakult problémákért. Ráadásul a válaszadók több mint fele (56 százaléka) szerint romlott az oktatás helyzete az utóbbi néhány évben. Közben kollégánkat igencsak elgondolkodtatta mindaz, ami mostanra a tanárok (és szülők, és gyerekek) tiltakozásából lett. Véleményét itt elolvashatja, lehet vele egyetérteni vagy vitatkozni.

Sok olyan magyar előtt csapódhat be az ajtó, aki valahol az Európai Unióban szeretne dolgozni. Az Európai Bizottság ugyanis azt javasolja, hogy a munkabér és a munkafeltételek terén a kiküldetésben lévő munkavállalókra általánosan ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint a helyi munkavállalókra. Az új tagállamokban azonban erről azt mondják: noha jól hangzik az, hogy az átlagosan négy hónapra kiküldött keleti munkavállalók is a helyiekkel azonos bérezésben és javadalmazásban részesüljenek, a bizottság javaslata lehetővé tenné néhány ország számára a külföldiek kiszorítását az építőiparból és néhány más ágazatból.

-  Fej nélküli marhatetemekről készült fotók terjednek a neten, megosztójuk szerint a Mecsek egy csodaszép kis településének természetvédelmi területénél hevernek az állati maradványok. Kiderítettük, hogy hatósági eljárás tényleg indult, de egyelőre nem világos, hogy az ügyet csak az egymást feljelentő haragosok gerjesztik-e, vagy valóban dögök borítják a patakpartot.

Amikor kiderült, hogy migránsválság van nálunk, csak a kormányon kívül ezt senki sem látja, a nap képe nem is lehet más, mint az, amelyik megmutatja, mi is az igazi menekültdráma.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!