szerző:
Gergely Zsófia

Az esélytelen, gazdátlan kutyák közül is ők a legesélytelenebbek: az öreg, gazdátlan kutyák. Nekik új otthont találni szinte lehetetlen, kevesen akarnak pár évre, rosszabb esetben pár hónapra kutyát egy cuki kölyök helyett. A legtöbb közülük persze a menhelyig sem jut el, ha mégis, általában ott is hal meg. Egy szervezet most létrehozná Magyarország első kutyáknak szánt idősek otthonát az ebmatuzsálemeknek, mindezt egy olyan könyv árából, ami saját négylábú aggastyánjaik "soha nem késő"-sztorijait gyűjti össze.

Először a hvg.hu írta meg tavaly nyáron Pucér Bubu történetét: a súlyosan elhanyagolt kutyát azért így nevezték el, mert kb. 5 szál szőr volt az egész kutyán, de az mind a feje búbján. A csontsoványra éheztetett, idős komondor ugyanis súlyos rühben szenvedett, ehhez még bélférges volt, és alig 26 kilót nyomott, miközben a fajtája alapján kétszer ennyinek kellett volna lennie. Egy Miskolc melletti tanyára botorkált be utolsó erejével, kevés esély volt rá, hogy innen még vissza tudják hozni. Bubu történetét azonban rengetegen átvették lapunktól, forgatott róla a tévé, és az adományokból összegyűlt az összeg a kezelésére.
©
És Bubu megcsinálta: már nem pucér, visszanőtt a bundája, és mára teljesen gyógyultnak nyilvánították (az első képen gondozójával, Rékával látható). „Mióta az állatvédő egyesületünk működik, rendszeresen találkozunk ehhez hasonló esetekkel” – mondja Joó István, a Cerberos Állatvédő Egyesület elnöke. Szerinte 10 kidobott, öreg kutyából talán 1, ha megéri az 1 hónapot az utcán. „Hamar leépülnek, rosszak az érzékszerveik, így elütik őket, vagy a rosszabb általános állapotuk miatt hamar belehalnak az éhségbe vagy a hidegbe. Ha sikerül bekerülniük egy menhelyre, ott is a legesélytelenebbek, az arány ugyanez: talán ha tízből egy esetben akarnak idős ebet örökbe fogadni. Hiszen még a kutyaszerető ember fél attól, hogy csak pár évre, vagy gyakran alig pár hónapra szeressen meg egy állatot” – magyarázta.
©
A Gyűrűk Urának bölcs, öreg varázslójáról nevezték el az ősz szemöldökű Gandalfot, aki most nagyjából 13 éves. Alig 15 kiló volt, mikor Borsodban mentették, annyira gyenge volt, hogy már menni sem tudott. Egyelőre még nem került le az idősek otthonába, a Cerberos telepén kell tartani, mert Joó István szerint van egy párfős rajongótábora, az imádnivaló vén kutyát többen járnak sétáltatni, szeretgetni.
©
Amíg nem készül el minden, megnyitni hivatalosan nem tudnak, de Bubu mellett már más leendő lakók is várják a beköltözést. Egyikük az eredetileg elkerülhetetlenül Büdinek nevezett eb, akinek elviselhetetlen szagát betegség okozta. „Kiderült, hogy az egész kutya gyakorlatilag rohadt, a bőre alatti tályogok miatt volt ilyen szaga, fürdethettük akárhogy. Azóta meggyógyult, így természetesen átkereszteltük, most Macinak, vagy Büdimacinak hívják” – mesélte Joó István. A kutya itt, a leendő idősek otthonában erősödik, mert még műtétek várnak rá. Az állapota nem véletlen, kezdetben a száraz kenyéren kívül semmi mást nem fogadott el – az állatvédők szerint azért, mert csak azt kaphatott, a többi ételről nem tudta, hogy micsoda. Erre akkor jöttek rá, amikor az állatorvosnál kiszökött az udvarra, hogy kenyérmaradékokra vadászon. Azóta ő is sokkal jobb formában van, ahogy az a before-after képen látszik is.
©
Igor szintén valószínűleg kicsapott, kóbor kutya, törött bordákkal, és annyira rühös-gombás állapotban szedték össze, hogy ez a pemzliszerű valami maradt a farkából. Szintén az öregek otthonának lakója lesz, mert hiába jött rendbe ilyen szépen, mentálisan nyoma maradt a megpróbáltatásainak: ha megijed, pánikrohamai vannak, és ilyenkor csipked.
©
A K-család néven futó kompániát (felnőtt kutyákat és kölyköket) egy szaporítótól, hatósági eljárás során foglalták le, így kerültek az állatvédőkhöz. Disznóólban tartották és ellették a 10 éves yorkit, miközben súlyosan fertőzött volt, így sok kölyke már méhen belül szintén megkapta a betegséget (és a legtöbbüknél ez valószínűleg elő is jöhetett, miután jó pénzért eladták). Három kölyökből a leggyengébb elpusztult, a többiek találtak gazdát, anyjukat már csak a kora miatt is az otthon lakója lesz. Már csak azért is, mert a kis szerencsétlen, bezártságból menekült kutya Bubu legjobb barátja lett.
©
Bubu esete fordulópont volt, az egyesület belevágott régi tervébe: létrehozni egy olyan menhelyet, ahol a kifejezetten idős állatok leélhetik a hátralévő idejüket. Ahol már nem az a cél, hogy új gazdát találjanak nekik, hanem, hogy megkapják a megfelelő gondoskodást erre a rövid időszakra, hiszen nehezebb ellátni őket, sokszor már gyógykezelést is igényelnek. Így vettek meg egy 4 holdas kis tanyát Nagykátán, Budapesttől 60 kilométerre. „Ez volt a legolcsóbb, a homokos talaja miatt művelni nem lehet, de pont emiatt jót tesz az mozgássszervi problémákkal küzdő öregjeinknek” – mondta a Cerberos vezetője. Az elhanyagolt állapotban lévő területet önkénteseik segítségével már kipucolták, most gyűjtik az építkezéshez szükséges összeget.
©
Joó István szerint szerint az öreg kutyákban pont azt lehetne szeretni, hogy már kialakult egyéniségek, a maguk szokásaikkal, rigolyáikkal. Az egyesületnek volt olyan mentett kutyája, amit csak bottal a kézben lehetett sétáltatni, mert idős gazdája – akinek halála után hozzájuk került - bottal járt. Másik kedvenc példájuk erre Kocka, aki minden nap 17 órakor megjelent és kinyitotta a fogatlan száját. „Még szerencse, hogy egyszer pont kávét ittunk, és ugatva jelezte, mit is akart: kiderült, hogy neki régen mindig járt a gazditól egy kockacukor. Ami nyilván egészségtelen, de ezentúl mindig megkapta, és látszott, ahogy ettől kezdve sokkal jobban érezte magát. Az állandó dolog, amit megszokott, megint hozzá tartozott az életéhez. Pont olyanok ebből a szempontból is, mint az emberek” – mondta.
©
A nagykátai ingatlant adományokból próbálják olyan állapotba hozni, hogy hamarosan megnyithassák. A kidobott öreg kutyákból ugyanis folyamatos az utánpótlás, nagyon gyakori például, hogy idős gazdájuk halála után az örökösök akarnak megszabadulni tőlük. „A ház kell, amit el lehet adni, kell, de az öreg kutya a nagypapa lyukas, kopott kabátjával együtt megy a szemétbe” – jegyezte meg Joó István.
©
És mintha nem lenne elég nehéz előteremteni mindezt, két hete leégett a Cerberos Állatvédő Egyesület kutyaiskolája. A tűz okát még vizsgálják, nem kizárható a szándékosság sem. A telepen lvő kis épületben tárolták nemcsak a kutyaeledelt, de itt voltak azok a használt nyílászárók és más hasznos dolog, amit már adományként kaptak/gyűjtögettek az öregek otthonához. A fotón a már emlegetett Gandalf nézi a leégett romokat.
©
Önkéntesek segítségével kezdték meg a tűz után a felújítást, az interneten szerveződő közösség rááldozza a hétvégéit, hogy mielőbb eltakarítsák a romokat. Először most ezt kell rendbe tenni, pedig már a nagykátai tanyán szerettek volna dolgozni.
©
Az éjjel váratlanul kigyulladt telepre riasztott tűzoltók utólag jót derültek azon, hogy jártak az egyik kutyaaggastyánnal. A Fred Tata nevű jószág kennelje volt legközelebb a lángoló épülethez, ezért két tűzoltó bement megmenteni. Ahogy mesélték, a rozoga jószág előjött a kutyaházából, lelkiismeretes házőrzőként mindkét lánglovagot megharapta, majd visszacammogott aludni. Mivel egyetlen foga sincs, senkinek nem esett baja.
©
Az állatmentés mellett Joó István kutyaviselkedési szakértőként is dolgozik, tapasztalataiból kezdett könyvsorozatot írni. Az első könyv tavaly jelent meg Kutya az élet címmel, az eladásából származó bevételt teljes egészében a kutya-idősotthon létrehozására fordítják. Aminek már neve is van: Ezüst Évek Állatotthonnak fogják hívni.
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!