szerző:
Zelki Benjámin

Kimerülni látszanak a jogállami eszközök, ezért pártállástól, politikai meggyőződéstől függetlenül mindenkit várnak, hogy saját testünkkel védjék a fákat - mondta Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere azon a sajtótájékoztatón, amelyet pénteken tartottak a városligeti fakivágások helyszínén.

Sajtótájékoztatót tartottak pénteken 13 órakor a városligeti Kertemben, a bontásra ítélt, szétgraffityzett, romos épületek között, félig kivágott fák alatt, apokaliktikus helyszínen, ott, ahol csütörtökön elkezdődtek a városligeti fakivágások, majd aztán civil tiltakozásra félbe is maradtak. Abban már mindenki egyetértett, hogy a Ligettel kezdeni kell valamit, de a használók a közpark jelleg megtartását szeretnék, a szakma szerint az épületeket nem ide kellene építeni.

A megszólalásokat a Legyen a Liget a kertem civil egyesülettől Csák Gergely kezdte, és soktíz tiltakozó volt jelen, nagy többségében civilek. Csák arról beszélt, hogy itt mindenki azt szeretné, hogy ne vágják ki a fákat, de mint ismert, tegnap reggel 8 órakor elkezdték a kivágásokat. Mint mondta, ide nem közparkot terveztek, hanem múzeumokat, de ők azért vannak ott, hogy ne legyen egy fa se kivágva, ne legyenek új épületek, hogy a Liget projekt adja fel a tervét.

©

Ezután Várnai László a Civil Zugló egyesülettől arról beszélt, hogy 70-80 éves fákat kezdtek kivágni, hogy a Magyar Zene Házát valósítsák meg a helyszínen.

A Szolidaritástól Székely Sándor fővárosi képviselő következett, mint mondta, a ligetről szóló népszavazás elbukott, pedig a Liget-projekt szembemegy a budapestiek akaratával. Csárdi Antal az LMP-től arról beszélt, hogy Budapest ellenségei rárontottak a Ligetre, és azt azt védőknek fogytán az eszközeik, de nem hagyják.

Karácsony Gergely azt mondta, zuglói polgármesterként is fogytán vannak az eszközei, ugyanis Papcsák Ferenc, az előző polgármester kivette Magyarország építési szabályzata alól ezt a területet. A csütörtök éjszakát a fák mellett virrasztva töltő polgármester azt mondta, a budapestiek 83%-a ellenzi a Liget beépítését, de kimerülni látszanak a jogállami eszközök, ezért pártállástól, politikai meggyőződéstől függetlenül mindenkit várnak, hogy saját testünkkel védjék meg a fákat, mint mondta, "mi folyamatosan itt leszünk és vonzzuk ide az embereket, szabadegyetemet és kulturális programokat szervezünk".

Felszólalt a sajtóeseményen Gayer Zoltán, a Legyen a Liget a kertem önszerveződő csoport aktivistája is, ő arról beszélt, hogy vannak, akik azt mondják, politikusok, pártok nélkül, csak mint civilek kéne a tiltakozást folytatni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!