szerző:
hvg.hu

Ezzel együtt viszont egy nyár alatt átalakítanák a rendszert, amit most már a kormányzat is vízfejűnek lát, ellentétben a korábbiakkal. Rétvári a rádióban beszélt az átalakításokról.

Rétvári később a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta, a kormány nem tér vissza a 2010 előtti fenntartói rendszerhez, azaz megmarad az állami iskolafenntartói szerep. A Kliket azért szüntetik meg, mert "túlságosan vízfejként, egy helyről irányította az iskolákat". A köznevelési kerekasztal ülésein ezért arra jutottak, hogy érdemes csökkenteni a központi irányítás mértékét – Palkovics László államtitkár még arról beszélt, a kerekasztalon egyetértettek a felek a Klik megtartásában, ezt később a résztvevők cáfolták, de az állami részvételt szükségesnek tartották a rendszerben.

Rétvári szerint nyáron kialakítják a rendszert, ami ősszel már el is tud indulni. A kormányzat azonban nem tud újabb anyagi kiadásokat vállalni a közoktatásban – kérdés, hogy tud a rendszer működőképesen működni többletforrás nélkül. A pedagógusbéreket a korábbi tervek szerint emelik, ennél nagyobb mértékben azonban nem tudják. Az államtitkár korábban bejelentette a Klik végét.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfók során védte meg a Kliket, olyannyira, hogy Mendrey László PDSZ-es szakszervezeti vezető próbálta meg megnevelni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!