szerző:
hvg.hu

Szijjártó Péter külügyminiszter egy parlamenti kérdésre adott írásbeli választ, ebből kiderül, hogy jutott tartózkodási engedélyhez a milliárdos, és az is, hogy a külügy nem olvas vidéki újságokat. És mást sem, mert a seregélyesi fotókat mindenki lehozta.

Folytatódik a Pharaon-szappanopera: most épp Szijjártó Péter külügyminiszter válaszolta meg az MSZP-s Demeter Márta írásbeli kérdését arról, miképpen zajlott Ghaith Pharaon többszörösen körözött szaúdi milliárdos tartózkodási engedélyének igénylése. Mert tudjuk, nemcsak vízumot igényelt, és kapott, hanem tartózkodási engedélyt is az amerikaiak által körözött Pharaon. (A vízumigénylés hogyanjáról Lázár János és Szijjártó ellentmondásos információkat közölt a sajtóval, Lázár pedig egyenesen az amerikaiakat okolta azért, hogy megadtuk Pharaonnak a vízumot.)

Vízumügyben már több, egymással versengő kormányzati elmélet is kering arra vonatkozóan, hol, hányszor igényelt a férfi vízumot. Most Szijjártó előállt a külügy verziójával a tartózkodási engedélyről: eszerint a tartózkodási engedély felvételére jogosító D-vízum kérelmét az ammani, jordániai magyar nagykövetség konzuli hivatalában nyújtotta be Pharaon 2014. november 24-én.

"A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs arra vonatkozó információja, hogy Pharaon úr belépett-e Magyarországra a részére kiállított, tartózkodási engedély felvételére jogosító vízummal." Mindig szívesen segítünk a magyar államnak: 2015 októberében Seregélyesen járt ügyvédjével és Jordánia tiszteletbeli konzuljával, ahogy erről a Kisbíró című helyi lap fényképes tudósítása is beszámolt (majd a Magyar Narancs nyomán az összes nagyobb médium átvette). Seregélyesen egyébként kastélyt vásárolt ügyvédje révén, amit a magyar Belügyminisztérium is Pharaon érdekeltségének ismert el.

Szijjártó hozzáteszi, a vízum- és a tartózkodási engedélyes vízumkérelem elbírálása nem a konzulátus, hanem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) és a BM hatásköre – mi pedig hozzátehetjük, hogy a BÁH hivatalos formában szökőévente válaszol a Ghaith Pharaont érintő vízumkérdésekre a sajtónak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!