szerző:
hvg.hu

Kiderült, már 10-12 napja összegyűlt a 138 ezer aláírás, de minél több embert akartak mozgósítani. Most a vidéket is meg akarják szólaltatni.

Az olimpia ügye után a párttá alakuló Momentum Mozgalom a helyi szervezetek kiépítésére koncentrál a jövőben, a Momentum tagjai ezért a következő 45 napban országjárásba kezdenek, amíg a Fővárosi Választási Bizottságnak ellenőriznie kell az aláírásokat - mondta el Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Fekete-Győr bevallotta, úgy 10-12 nappal ezelőtt gyűlt össze az elvileg szükséges 138 ezer aláírás, amit a mozgósítás miatt nem akartak korábban közölni. "Fontos, hogy minden embert el tudjunk vinni az aláírásgyűjtő pultokig. Ha ezt nem tettük volna meg, akkor most nem mondhatná el Budapest, hogy a budapesti demokrácia egyik sikertörténetét ünnepelhetjük együtt" - mondta Fekete-Győr, aki szerint ez egy szándéknyilatkozatot jelent, hogy az emberek beszélni szeretnének a fontos ügyekről.

A Momentum elnöke azt is elmondta, nem kívánják a későbbiekben adatbázisként felhasználni az aláírásgyűjtést. Elmondása szerint sok fideszes is aláírta a népszavazási kezdeményezést, mert közülük is sokan elfogadhatatlannak tartották azt, hogy nincs egy ilyen horderejű kérdésről társadalmi vita.

Arról a tervről, hogy a közgyűlés esetleg visszavonja az olimpiai pályázatot népszavazás kiírása nélkül, Feket-Győr azt mondta: "akkor úgy fogjuk érezni, hogy több mint negyedmillió embert átvertek és elárultak a kormánypártok, a Fidesz és Orbán Viktor". Hozzátette, ezzel azokat is cserbenhagynák, akik egyébként olimpiát szeretnének, és véleményt szeretnének nyilvánítani erről egy népszavazáson.

Mint mondta, ebben az esetben "az egyik célunk teljesül, az, hogy elértük, hogy ne legyen olimpia és másra kerül ez a pénz elköltésre. Viszont azt sajnálni fogjuk, hogy mégse lesz népszavazás". Hozzátette, járni fogják az országot a következő 45 napban, minden megyeszékhelyre ellátogatnak, és létrehozzák a "cselekvés köreit". 

Mindenhol megkeressük azokat a helyi ügyeket – mint ahogy itt ez az olimpia volt –, amiket tematizálni lehet, és népszavazást lehet bennük tartani

- mondta a Hír TV-ben Fekete-Győr András, aki hozzátette, előbb-utóbb le lesz váltva a kormány, mert vannak olyan problémák, amik már évek óta nincsenek megoldva, és ez zsigerileg idegesíti az embereket.

A Momentum elnöke hozzátette, kizártnak tartja, hogy ha az olimpiai pályázat lekerül a napirendről, akkor a kormány továbbra is kitartana a Kemény Ferenc Programban foglalt sportlétesítmények megépítése mellett.

Fekete-Győr azt is elmondta, 0 forintot kaptak Soros Györgytől, de az emberek 16 millió forint adományt gyűjtöttek össze.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Joó Hajnalka Itthon

Orbán máris hárít: az olimpia budapesti ügy, nem a Fideszé

Óva intette az olimpiával kapcsolatos reagálásoktól a kormánypárti képviselőket a miniszterelnök a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén. Orbán Viktor a hvg.hu értesülése szerint azt mondta: nem a kormány vagy a Fidesz, hanem Budapest ügye az olimpia, a Momentum Mozgalom és az ellenzék pedig Los Angeles és Párizs ügynökeként árulta el a budapestieket.