szerző:
hvg.hu

Nem kímélte a momentumosokat a Fidesz alelnöke, bár még nem is tudta, hány aláírást gyűjtöttek össze az olimpia ellen. Elsődleges politikai céljuk szerinte a rombolás, amihez nem szégyellik "a legprimitívebb lélegeztetőgépes kampányt" bevetni az "új generáció liberális szabadcsapatai". Gulyás Gergely szerint ez még mandátumokat is hozhat a Fidesznek a fővárosban. A kormánypárt hitelessége, szemben a Jobbikéval, "úgy érzi, összességében" megmaradt.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke hosszú interjút adott a Mandinernek még az olimpiáról szóló népszavazási aláírásgyűjtés eredményeit nem ismerve.

Bár Gulyás nem tartja hazaárulónak azokat, akik aláírták az ívet, kijelentette: az ország és a főváros szempontjából egyaránt helytelennek és károsnak tartja az aláírásgyűjtést. Azt is mondta, "a Momentum kezdeményezése kizárólag Párizs és Los Angeles érdekeit szolgálja", emellett alkalmas arra is, hogy bebizonyítsa, a baloldalnak csak addig van elvi álláspontja bármilyen kérdésben, amíg az nem jelent politikai kockázatot a számára.

Gulyás azt is mondta, hogy a fővárosban az LMP-s Csárdi Antal kivételével mindenki támogatta az olimpiarendezést. (Az olimpiai pályázat visszavonásáról szóló, három héttel ezelőtti szavazáson ugyanakkor a Fővárosi Közgyűlés négy ellenzéki képviselője nyomott igent, hárman pedig tartózkodtak, illetve nem nyomták meg a gombot – a szerk.)

Gulyás Gergely keresetlen szavakkal jellemezte a Momentum Mozgalom törekvéseit: "az új generáció liberális szabadcsapatainak" első politikai célja szerinte a rombolásról szól, arról,

hogy miként lehet Budapesttől és a nemzet egészétől elvenni azt az évtizedekre egyszeri esélyt, amelyet az olimpia rendezési jogának elnyerése jelent.

Szavaiból az derült ki, szerinte reális esélye lenne, hogy Budapest úgy rendezzen olimpiát, mint Barcelona, és ne úgy, mint Athén. Gulyás szerint azok a városok, amelyeknek ez sikerül (több példát nem hozott erre), évtizedekre kivívják az egész világ elismerését, regionális és turisztikai központtá válnak.

Ezt az esélyt a legprimitívebb lélegeztetőgépes kampányt idézve kockára tenni súlyos politikai bűn

– folytatta Gulyás Gergely.

A Fidesznek hoz szavazatokat a Momentum

A Fidesz-alelnök úgy tartja, vagy legalábbis azt mondta, hogy a Momentum Mozgalom a balliberális oldal ellen való. Ráadásul éppen Budapesten teszik ezt, szinte az utolsó helyen, ahol a baloldal "elég erős ahhoz, hogy komoly kárt lehessen tenni benne". Sőt, ha ez így megy tovább, akkor az, "hogy a fiúk is megjelentek az apákkal szemben", a kormánypártnak még többletmandátumokat is hozhat a fővárosban. "Csak az olimpiarendezés ügyét tehetik tönkre" – mondta Gulyás a Momentumról.

Arra a kérdésre, hogy ha nem lesz olimpia, többet költenek-e majd az egészségügyre, Gulyás úgy válaszolt "a legdurvább demagógia" összefüggést teremteni az egészségügy helyzete és a 2024-es olimpia között. "Tehát a válasz: nem" – mondta erre Stumpf András, az interjú készítője. Erre a Fidesz-alelnök felhívta a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta nem volt olyan arányú béremelés az ágazatban, mint amit ők kezdtek el múlt ősszel. Igaz, ezzel kapcsolatban illik szerénynek lenniük – tette hozzá –, mivel áldozatos munkájukhoz képest az egészségügyi dolgozók még mindig igen keveset keresnek.

Gulyás igen jónak ítéli pártja 2018-as esélyeit, mert – mint mondta – a Jobbik hitelességi válságban szenved, a baloldalon pedig szervezeti válság van. A Vona Gábor-féle politikai fordulatot (a cukisodást/néppártosodást) Gulyás szerint nem lehet olyan rövid idő alatt végigvinni, mint amilyen gyorsan a Jobbik-elnök akarja.

A Jobbikkal szemben a Fidesz hitelessége,

úgy érzem, összességében

megmaradt – mondta Gulyás kérdésre válaszolva. Tagadta, hogy az ő pártján belül is lement volna egy teljes politikai fordulat, amire a riporter Orbán Viktor tíz évvel ezelőtti szónoklatait idézte a Nyugat melletti kiállásról, illetve arról, hogy Keletről csak a szolgaság jön.

Gulyás erre azt mondta, sosem volt vitás számukra, hogy Magyarország kulturálisan és szervezetileg is a Nyugathoz tartozik. Bár sosem tartották célravezetőnek az Oroszország elleni szankciókat, megszavazták azokat, mert nem akarták megbontani az európai egységet. A V4-ek együtt ítélték el a Krím annektálását, de 3 év után látszik, hogy nem sokat értek a büntetőintézkedések. A magyar álláspont Oroszországgal kapcsolatban arra hív fel, hogy vonják le a következtetést a három elmúlt évből.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Mizsur András Itthon

266 ezer aláírás! A Momentum megtette a magáét, megfutamodik-e a hatalom?

A Momentum Mozgalom bejelentette, hogy a pártokkal együtt 266 ezer aláírást gyűjtöttek a budapesti olimpiai pályázatról szóló népszavazási kezdeményezéshez. Ez még korántsem jelenti azt, hogy automatikusan kiírják a népszavazást, jogi csatározásokra számíthatunk, bár Orbán Viktor máris hárítja magától az olimpia ügyét.