szerző:
hvg.hu

Sallai R. Benedek úgy döntött, nem küzd tovább, hanem 2018-ban visszamegy Túrkevére gazdálkodni – közölte az Indexnek adott interjújában.

A ciklus végén visszavonul a politikától Sallai Róbert Benedek LMP-s országgyűlési képviselő, aki az Indexnek adott interjújában azt mondta, már akkor fel akart állni, amikor Schiffer András távozott az LMP-ből, de akkor Schiffer rábeszélte, hogy még maradjon, hogy ne legyen olyan, mint ha mindenki elhagyná a süllyedő hajót. "Elfogadtam az érvet, de már akkor mondtam, hogy még egy kis frakciót ellenzékből nem szeretnék végigcsinálni" – mondta Sallai, aki hozzátette:

szeretném most nyilvánossá tenni, hogy én valószínűleg 2018-tól már nem leszek itt a parlamentben.

Mint mondta, már 2015-ben érezte, hogy nem fog neki bejönni a budapesti élet és a parlamenti munka, és alapvetően már akkor eldöntötte, hogy előbb-utóbb kiszáll, de akkor úgy vélte, hogy vagy az LMP lesz a vezető ellenzéki párt, és úgyis lesznek nála alkalmasabbak, vagy tönkremegy az egész, és nem lesz értelme maradnia. Hozzátette, ha az LMP 20 százalékot elér a választásokon, vagy ha kormányra kerülnének, akkor lehet, hogy megfontolná a maradást. 

A képviselő elmondta, szerinte minden hibájával együtt jelenleg nincs jobb politikai alternatíva az LMP-nél, Schiffer Andrásnak pedig, "ahogy a nagy embereknek általában, vannak hibái, de egy nagyon inspiráló vezető".

"Ennek ellenére az ember egy idő után a kiégés összes jelét tudja produkálni, egy ötfős frakcióban ez nem megy másként ilyen hajtásban és ilyen lélekölő környezetben" – indokolta döntését Sallai, aki azt is hozzátette, már egy ideje gondolkodik azon, hogy haza kellene mennie Túrkevére, ahol összeomlik minden, amit korábban csinált: a Nimfea Természetvédelmi Egyesületet és a mintagazdaságát nagyjából csődbe viszik, és a saját gazdaságát sem tudta úgy menedzselni, hogy volt, hogy kéthetente másfél órára tudott csak hazamenni. Sallai azt mondta, hogy amióta képviselő, sokkal több ellenőrzést és szankciót kapott az egyesülete.

Mint mondta, szerinte nyilvánvalóan van társadalmi igény az LMP politikájára, sokan bíznak bennük, de a kicsik között a legnagyobb szerep neki kevés, és sajnos nem történt meg az áttörés. Hadházy Ákosról Sallai azt mondta, szerinte egy rettenetesen tehetséges politikus, de nem tudja semmiben sem, vagy csak nagyon kevés dologban tudja helyettesíteni Schiffert, mert teljesen más kompetenciákkal rendelkezik.

Saját magáról úgy vélekedett, hogy benne nincs meg az az egyéni ambíció, ami Orbán Viktorban, hogy minden áron hatalmat akar és vezetni; magát inkább szakpolitikusnak tartja. "Minden bizonnyal a saját alkalmatlanságomnak az a legfontosabb része, hogy én csak egy jobb országot szeretnék, de azt szeretném, ha mások vezetnének. És ha nem kellene ebben olyan szerepet vállalni, amire rámegy az ember magánélete, gazdasága, ügyei, amit húsz évig épít, meg minden más. Erre születni kell, és azt hiszem, én nem erre születtem. Szégyellem magam emiatt, hiszen a magyar történelemben vannak hazafiak, akik mindenüket áldozták, az életüket, vagyonukat, de négy gyermek mellett én a hasztalan szélmalomharcot nem kívánom felvállalni" – magyarázta.

Azt is elmondta, bár elvileg sikerült a fővároson kívül is növelni az LMP támogatottságát, még mindig az a fő problémája a pártnak, hogy nem tudnak kivel összefogni, és a Momentumban is csalódtak, miután az nem akar foglalkozni se Pakssal, se a Városligettel.

Sallai szerint bár sokan változást akarnak, az ország túlnyomó többsége mégsem akar tenni ezért, mert az értelmiség egyik része kollaborál, a másik meg fél, senki nem hajlandó felvállalni a konfliktusokat, mert az egzisztenciájukat féltik, és bár sok fideszes is érzi a problémákat, nem mernek a sorból kiállni. "Először nem tudtam megérteni, hogy miközben vannak ott is jó szándékú, rendes emberek, hogyan adhatják a nevüket ehhez a kormányzáshoz, ehhez a gazemberséghez amit a kormány csinál. Úgy, hogy így látják biztosítottnak a saját és a választókerületük boldogulását képviselőként. Ha jön egy köves út, vagy kicsit több pénzt kap a kórház, piszkosul tesznek rá, mi lesz az ország többi részével" – mondta.

Az LMP-s képviselő azt mondta, szerinte alapvetően Orbán Viktor dönt az agrárpolitikáról is, és nagyon kevés érdemi dolog történik az országban, amire Orbán ne bólintott volna rá. Szerinte talán még Lázár Jánosnak lehet beleszólása, és erről szól Lázár konfliktusa Fazekas Sándorral, mert a Miniszterelnökség gyakorlatilag mindent átvett, az FM pedig csak a látszat kedvéért van fenntartva

Sallai azt mondta, szerint a Fidesz leváltásának jelenleg egyetlen módja koordinált jelöltállítással az lenne, ha az MSZP és a Jobbik megnézik a 2014-es eredményeket, és megállapodnak egymással, ki hol induljon – belevonva más ellenzéki pártokat.

A képviselő azt jósolta, hogy ez viszont nem fog megtörténni, így a Fidesz 2020-ig tönkreteszi az országot, elteszi az összes uniós pénzt, utána pedig, ha már nem jön a pénz, akkor azt fogják csinálni, amit a kommunisták jelentős része 1989-ben: a politikai hatalmat átváltják gazdasági hatalomra, és aztán ez később bármikor visszaváltható lesz politikaira.

Sallai szerint az a kérdés, hogy mennyire lehet elvárni az áldozatot az egyes emberektől, így neki is mérlegelnie kell, de van négy gyermeke, akiket fel kell nevelnie. Hozzátette, ő soha nem függött közpénztől vagy képviselői fizetéstől, ezért még dönthet úgy, hogy inkább az átlagemberek életét éli, míg a főállású politikusok nem értenek semmihez és a közpénztől függnek.

Nem mondom, hogy soha nem folytatom, vagy nem térek vissza, ha hívnak, de mostani kilátások mellett ezt az ellenzéki szélmalomharcot feladom. Csalódott vagyok, de nem az LMP-ben, hanem a magyar mentalitásban, amely arra méltatlan és alkalmatlan vezetőket emel fel hosszú ideje. Bízok benne, hogy valami ráébreszti majd az országot egyszer, hogy EU-s állampolgárként lehet másként is élni, mint ahogy most engedik a vezetők

– mondta az LMP-s képviselő.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!