Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Sokak szerették, most mégis megszűnt egy mesebeli kert Budán. A Rómer Flóris utcában álló, egykor védettséget élvező ház és kert most építési terület. Egykor védett fáit vélhetően kivágták, állítólag társasház épül oda.

Sem a ház, sem a kert nem védett már, mégis rossz nézni, ahogy kivágták a fákat a fővárosi Rómer Flóris utca 52-54. szám alatti telken. A kivágásokra egy Facebook-poszt hívta fel a figyelmet, amelyet az Index is szemlézett. A poszt tanulsága szerint a kert szinte minden fáját kivágták - a hvg.hu helyszíni tapasztalatai ezt megerősítik, az utcafront felé állnak a kerítés mellett fák, de ezek nem túl idősek. Beljebb, a kertben viszont látszik egy kivágott, öreg fa tönkje.

©

A kert hajdanán tele volt fákkal, ahogy ez egy a Facebookra kitett felvételen is jól látszik - a kép mellett sorjáznak a sajnálkozó kommentárok, valaki megjegyzi: "Lassan minden szép épület és kert - amitől a Rózsadomb fogalom volt - eltűnik."

Bajor Zoltán Budapest természeti kalauza című könyvében, mely részben a Google Könyvekben is elérhető, olvasható, hogy a kert védettségét 2008-ban visszavonták. Akkor még a tulajdonos engedélyével látogatható volt. A könyv egy "tekintélyes méretű tiszafát" és egy délkelet-ázsiai papíreperfát jelöl meg főbb értéknek - ezeket az utca felől nem láttuk, vélhetően kivágták őket.

Az 1887-ben épült házat többször átépítették, legutóbb 1960-ban, tervezője pedig az a Feszl Frigyes volt, akinek a pesti Vigadót is köszönhetjük. Feszl a családtagjainak tervezte a házat, "az épület mára kevés építészeti értéket képvisel", áll a II. kerületi önkormányzat 2012-es indoklásában - ekkor szüntették meg a ház védettségét. A kert védett volt, a védettségről szóló kitett táblát még a Budapest Főváros Tanácsa-aláírás zárja, azaz nem volt épp a legfrissebb, és most már el is tűnt.

©

Kérdeztük a II. kerületi Önkormányzatot, hogy mit gondol a fakivágásokról, a választ még várjuk. A Rózsadomb Anno Facebook-csoportban az olvasható, hogy a telken kilenclakásos társasház épül a Feszl-féle épület kiegészítéseképpen. Az biztos, hogy 2016. december 22. óta máig élő építési engedély van kiadva a telekre "meglévő lakóépület bővítése" jogcímmel.

A fakivágások rendjét az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják - a kormány csak közterületen rendelkezik a fakivágásokról. A fővárosi II. kerületben nem találtunk ilyet (pontosabban csak közterületre vonatkozót találtunk), azaz a tulajdonos kivághatja a fát - hiszen az immár nem élvez védettséget. Ha a ház és a kert még mindig védett lenne, akkor örökségvédelmi engedély kellene. A területet szétosztották a járási hivatalok, a Kormányhivatalok, a Miniszterelnökség, illetve a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. között, miután a Forster Gyula Örökségvédelmi Hivatalt megszüntette a kormány.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!