szerző:
hvg.hu

Újabb milliárdos tendert nyert a Fidesz kedvenc vagyonvédelmi cége. A Valton-Sec ezúttal a Target Grouppal kénytelen osztozkodni.

A Nemzeti Sportközpontok a nagy nyári forróságban elpilledt közfigyelemtől védve hirdette ki a tulajdonában, üzemeltetésében és vagyonkezelésében lévő ingatlanok őrzés-védelmére, valamint a ki- és beléptetés biztosítására kiírt tenderének eredményét. A közbeszerzési pályázatot még tavaly decemberben hirdette meg az állami cég. Ebben a Budapesti Olimpiai Központ 15 helyszíne mellett, a Dunavarsányi, a Tatai és a Nemzeti Úszó- és Vízilabda, a Szegedi és a Balatoni Olimpiai Központ létesítményeinek, valamint a Révfülöpi vitorláskikötőnek az őrzésére keresett vállalkozót.

Bár a fő értékelési szempont a vállalási ár volt, a vártnál mégis harmadannyival többet kell fizetniük a munkáért. A közbeszerzés értékét ugyanis eredetileg 1, 14 miliárd forintra becsülték, de a nyertesek végül 1,7 milliárdos szerződést írhattak alá az állami sportlétesítményeket üzemeltető céggel.

Az uniós Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a felhívásra hat cég jelentkezett. A nyertes a Valton Sec Kft. és a Target Group Facility Magement Zrt. párosa.

A cégek legutóbb a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. tenderén találkoztak. A sürgősség miatt hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást akkor a Valton-Sec Kft. egyedül nyerte meg, többek között a Target Group előtt. A Valton akkor 58,7 millió forintért vállalta a Nap TV egykori székházának őrzését, amelyet Mészáros Lőrinc azért vett meg, hogy oda költöztesse a tulajdonába került Echo TV-t. Ám tavaly áprilisban Gyárfás Tamás felajánlotta az ingatlant egy forint bérleti díjért a vizes vb-t rendező Bp2017 Kft.-nek, amely azután 28 millió forintért felújíttatta azt.

De ennél jóval többet hozott a Valton konyhájára a vizes vébé. A cég nyerte el ugyanis a rendezvény biztosítását is több, mint  1 milliárdért. A Target Group egyébként arra is bejelentkezett, de ott se jutott hozzá a konchoz.

Nem könnyű a Valtont leelőzni.  A cég szinte állandó partnere a kormánypártnak.  Ott voltak tavaly október 23-án is, amikor Juhász Péter vezetésével az Együtt szimpatizánsai sípolással igyekeztek megtorpedózni Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

A Valton Sec alapító-tulajdonosának, Varga Lajosnak egy másik cége, a STU-SZA Kft. tavaly augusztusban lett a Deák téri Terminál éttermet üzemeltető Pakor-Gasztronómia Kft. tulajdonosa. Az Index korábbi cikke szerint Vargához köthető a Fröccsterasz, a Budai Parkszínpad, a Városliget Café, a Gomba, a Müpa, korábban pedig az Operaház és az Erkel színház büféjének, éttermének üzemeltetése. Varga a lapnak adott interjúban azt mondta: "Ha az a kérdés, hogy ismerem-e Tiborcz Istvánt, akkor azt mondom, hogy hát persze!"

De ezeknél sokkal nagyobb botrányt kavart, amikor a Rogán család elhíresült lagzis helikopterezésekor a Valton-Master Car által bérbe adott autóval hajtott tovább. Mint a Népszabadság akkor megírta, a cég 2013-ig „formálisan” a Valton Security luxusautók bérbeadására szakosodott leányvállalata volt, ezután kiváltak a Valtonból, de a „név és az együttműködés megmaradt”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!