szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, igaza lesz Lázár Jánosnak, és az Európai Bizottság is zöld utat ad a törvényjavaslatnak. A Fidesz egyszer már ejtette a lex Heineken néven elhíresült tervezetet.

Szeptember 15-e után a parlament elé kerülhet a lex Heineken néven ismertté vált márciusi törvényjavaslat, amely az emberi méltóság védelmében az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását tiltaná meg Magyarországon. Erről is döntenek a Fidesz őszi kihelyezett frakcióülésén a hét végén – mondta el a kormánypárti Magyar Időknek Szatmáry Kristóf, a kancellária kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa.

Szatmáry elmondása szerint elsősorban a holland kormány aggályai miatt késik a parlamenti döntés. Ha a Fidesz-frakció úgy dönt a hét végén, akkor bármikor életbe léphet a lex Heineken, tette hozzá.

A Magyar Idők Lowri Evans, az uniós testület főigazgatójának Magyarországnak küldött állásfoglalását idézi. Ebben kifejti Evans, hogy az EB tudatában van például a vörös csillag és a magyar történelem közötti összefüggésnek, az önkényuralmi rendszerek által okozott fájdalomnak és szenvedésnek. Az EB üdvözli azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a tagállamok ennek az érzékeny kérdéskörnek a kezelése érdekében tesznek, különösen az „Európa a polgárokért” program keretében.

©

A lex Heineken néven elhíresült törvényjavaslat egyik szellemi atyja, Lázár János június közepén azt ígérte, hogy a parlament ősszel újra előveheti a tervezetet. A miniszter már akkor jelezte, hogy az EB nem fogja akadályozni a javaslat elfogadását.

"A kétkedőknek csattanós választ adott tehát a bizottság, amikor jelezte: önmagában a szabályozás nem sérti az uniós jogot"

– írta akkor közleményében Lázár.

Márciusban úgy tűnt, hogy az ügyet szép csendben ejti a Fidesz; még a frakció sem támogatta a Semjén Zsolt és Lázár János által beterjesztett lex Heinekent: átgondolatlan és nem állja ki az alkotmányosság próbáját a javaslat, hangzott el egy akkori frakcióülésen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!