szerző:
hvg.hu

Diszkriminatív és jogsértő a jogvédő szervezet szerint az önkormányzat közegészségügyi köntösbe bújtatott rettegése a menekültektől.

Közleményt adott ki a Magyar Helsinki Bizottság arra a hírre reagálván, hogy Esztergályhorváti önkormányzata arra kötelezné a szálláshely-kiadókat, kérjék el a faluban nyaralni kívánó menekültektől az oltási könyveiket. Mindezt azért, hogy megbizonyosodjanak arról, a faluba látogatók menekülteknek megvan minden szükséges oltása - a könyv ellenőrzésének hiányában nem adhatnak ki szálláshelyet.

A Helsinki szerint ez a rendeletalkotás jogsértő, mert csak törvény vagy kormányrendelet szabhat ki újabb kötelezettségeket a védettséget élvezőkre, illetve az Alaptörvény szerint alapvető jogra és kötelezettségre csak törvény szabhat szabályt. Illetve a rendelet diszkriminatív is, mert ésszerű magyarázat nélkül különbséget tesz m agyar és nem magyar állampolgár között, és a turistákra, oltalmazottakra sem vonatkozik az előírás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!